Foto: PR // Palle Thomsen, adm. direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre

Nybyggeriets opsving synes at have været på sit højeste i 2019, og de kommende år vil et stigende antal i stedet kaste sig over renoveringsprojekter. Bygningsrenovering udgør det største marked for byggebranchen og vil potentielt kunne skabe yderligere grøn omstilling i byggeriet i følge Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Over halvdelen af danske bygninger skal renoveres i løbet af de kommende 30 år. I den forbindelse bliver ikke mindst energirenovering helt afgørende i forhold til at fremme den grønne omstilling. Men grøn renovering er kun muligt, hvis materialeproducenterne forsætter med at blive bedre til at levere detaljeret dokumentation om anvendte byggematerialer.

”Byggematerialernes CO2- og klimabelastning kommer til at fylde meget mere, når vi skal til at renovere. Det stiller nogle helt nye krav til de anvendte materialer. Vi har behov for at vide, hvad de består af, og hvordan de kan ændre funktion i fremtiden, så de får en lang levetid og kan indgå i vores cirkulære økonomi. Miljøvaredata, livscyklusvurderinger og bygnings- og materialepas vil i endnu højere grad blive efterspurgt, og det vil gøre det muligt for aktører i byggeriet at vælge de mest hensigtsmæssige materialer,” siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. 

Bæredygtige byggematerialer er og bliver vigtige
Klima og miljø har aldrig stået højere på dagsordenen blandt de danske materialeproducenter, hvilket også afspejles i mængden af nye, grønne produkter og løsninger på landets messer. 

”Grønne, bæredygtige byggematerialer bliver et stadig vigtigere forretningsområde for materialeproducenterne, der i disse år investerer enorme ressourcer i miljø- og klimainnovation. Vi har – og får – de kommende år langt flere produkter og løsninger, der fokuserer på klimabelastning, lang levetid og fremtidig recirkulation. Her bliver det ikke mindst byggecentrenes opgave at efterspørge dokumentation hos materialeproducenterne, så vi kan rådgive kunderne bedst muligt – og være i stand til at drive den grønne omstilling i byggeriet,” siger Palle Thomsen, adm. direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre, som arrangerer BYGGERI’20 og fortsætter: 

”Men vi har behov for, at der fra politisk side sættes større krav til dokumentation af byggematerialerne, så branchen ikke blot jager de billigste produkter, når vores bygninger skal renoveres. Ellers risikerer vi at sætte en stopper for, at producenterne innoverer sig frem til flere nye løsninger, der kan reducere byggeriets klimaaftryk.”

Tidligere artikelRambøll opnåede sidste år en solid vækst
Næste artikelVejene er mange til faget som teknisk isolatør