En ny bygning knejser sig for enden af Viborgvej i Aarhus, hvor Den Gamle By har bygget en ny hovedindgang, som netop har åbent for byens mange besøgende. For at sikre en god akustik i indgangspartiet, der forventes at håndtere mange besøgende på samme tid, og samtidig have den rette æstetiske fremtoning har Frøslev Træs afdeling Acoustic Design i tæt dialog med arkitekter og tømrer udviklet projektspecifikke akustikpaneler, der passer til visionen om et nutidigt byggeri udført i klassiske materialer.

Den Gamle By i Aarhus har netop åbnet sin nye hovedindgang for besøgende, der lægger vejen forbi museet. Her vil gæsterne blive mødt af en bygning skabt som et stort glasskrin bygget op om en trækonstruktion, som indeholder publikumsfaciliteter og administrative lokaler for museets ansatte. For at sikre en god akustik og det helt rette udseende har Frøslevs projektafdeling Acoustic Design, der er specialiseret i at udvikle akustikløsninger, udarbejdet helt unikke akustikpaneler, som nu hænger mellem konstruktionens store limtræsdragere.

“Det var vigtigt for Den Gamle By at få en bygning, som udmærkede sig ved en høj håndværksmæssig standard og materialer af god kvalitet, så vi valgte at lave en trækonstruktion, der også formidler museets håndværksmæssige tradition. Derfor havde vi også et ønske om at opskalere træets synlighed i bygningen ved blandt andet at montere lameller mellem de store limtræsdragere. Men vi vidste ikke, om de skulle sættes op enkeltvis eller monteres som hele elementer,” siger arkitekt hos Cubo Arkitekter, Ralf Wagner, der har været projekterende arkitekt gennem hele tilblivelsen af den nye bygning.

“Tidligt i projekteringsfasen blev vi foreslået at kontakte Frøslevs akustiske afdeling Acoustic Design og derfra gik det hurtigt med de første skitser af panelerne. Jeg kunne mærke fra starten, at de har prøvet sådanne opgaver mange gange før, og der kom flere, gode løsninger på bordet såsom akustikdugen, der giver et modspil til det hårde tegl på gulvet. Nu glæder vi os bare til, at gæsterne kan opleve den nye hovedindgang,” fortæller Ralf Wagner.

De besøgendes første indtryk

Hos Frøslev glæder man sig ligeledes over, at Den Gamle Bys mange gæster nu kan opleve den nye bygning, hvor træet og håndværket er vægtet højt. Som med mange andre af virksomhedens projekter har den akustiske afdeling skabt et unikt produkt til Den Gamle By, der både passer i proportionerne til bygningens volumen og ønskerne til et godt indendørs miljø.

“Den Gamle Bys nye hovedindgang har været et meget spændende projekt, da både indeklima, akustik og udseende har stor betydning for de besøgendes første indtryk af museet og ikke mindst personalets arbejdsmiljø. Det, vi kom frem til, var projektspecifikke paneler, der er skabt helt særligt til Den Gamle By,” siger projektsælger og arkitektrådgiver hos Frøslev, Dorthe Pedersen, og fortsætter:

“Der vil gå mange gæster igennem den nye hovedindgang, og uanset om der er tale om et kort ophold ved billetlugen eller et længere ophold i museumsshoppen eller caféen, er det vigtigt, at der er en god akustik. Vi vidste med det samme, at vi kunne hjælpe med at skabe et behageligt indeklima med opbygningen af vores paneler med akustikdug uden at gå på kompromis med træets fremtrædende position. Fronten af panelerne er monteret med store LVL-lister i oliebehandlet gran, som passer til bygningens volumen, og mens nogle paneler har 11 lister på fronten, er der bevidst udeladt en eller flere lister på andre paneler, for at gøre plads til indbyggede lysarmaturer og andre tekniske installationer.”

En naturlig tilføjelse til museet

I Den Gamle By er man glad for at have fået en bygning, der er et mere naturligt bindeled mellem Aarhus og museet, samt at adgangsforholdene for de besøgende er blevet optimeret. For Niels Meyer, bygningschef i Den Gamle By, har det samtidig været vigtigt, at bygningens nutidige fremtoning føles som en naturlig tilføjelse til museet. Og her har materialevalget haft stor betydning.

“Den danske byggekultur har brugt traditionelle materialer som træ, glas, tegl og stål i flere hundrede år. De materialer er rigt repræsenteret i Den Gamle By, og det var vigtigt for os, at den nye bygning gjorde brug af materialerne i en nutidig fortolkning. Derfor har vi været en aktiv bygherre, der har deltaget i projekteringsmøder og haft en finger med i spillet, når det kom til alt fra det tegl, som er brugt til gulvet til de paneler, som Frøslev har leveret til loftet. Vi er yderst tilfredse med resultatet, og nu glæder vi os til at byde de besøgende velkommen i vores nye bygning,” lyder det fra Niels Meyer.

Den nye hovedindgang er opført med støtte fra A.P. Møller Fonden, som også har støttet tilblivelsen af et helt nyt bykvarter i museet. Den Gamle By forventer, at op mod en halv million gæster vil besøge museet frem til jul.