Den tid er forbi, hvor holdbarhed kun rimede på epoxy eller PU, og interessen vokser for lim, der kan certificeres og anvendes i miljømærkede produkter. Det oplever man ikke mindst hos Dana Lim, der er Nordens førende leverandør af lim, spartel- og fugemasse. Her har man senest hjulpet Randers + Radius med en emissionsfri højstyrkelim til designvirksomhedens nye stoleserie Mood100%, der er certificeret med EU-Blomsten.

Miljømærkninger som Svanen og EU-Blomsten er i vækst, og stadigt flere forbrugere og virksomheder efterspørger produkter med grøn certificering. De seneste tal fra Miljømærkning Danmark viser, at 93 % af danskerne kender Svanen, mens 45 % kender EU-Blomsten, og 66 % kigger efter Svanen, når de vælger produkter.

Miljøvenlig produktudvikling uden kvalitetskompromis
Udviklingen er også kommet til træ- og møbelindustrien, og som Nordens førende leverandør af lim, spartel- og fugemasse er Dana Lim med i front. Her arbejder man løbende med at nedbringe sit miljømæssige aftryk og har udviklet flere løsninger, der egner sig til certificerede produkter i industrien.

Endnu er det stadig et fåtal, der vælger at certificere deres produkter. Men vi mærker helt klart en øget interesse for lim, der bidrager til at sænke miljøaftrykket i træ- og møbelindustrien. Udviklingen går i retning af mere miljøcertificering“, forklarer salgschef Jan Georgsen fra Dana Lim og uddyber:  

Det springende punkt, når vi snakker lim til møbler og inventar, er at udvikle løsninger, der er miljøvenlige uden at gå på kompromis med funktionaliteten. Det nytter ikke at vælge en miljøvenlig løsning, som senere viser sig ikke at være lige så stærk eller holdbar som den traditionelle lim, den skal erstatte. For os er det derfor vigtigt at sikre en grøn udvikling, hvor limens kvalitet stadig er i højsædet“.

Certificering to år undervejs
Senest har Dana Lim bidraget med en emissionsfri lim til designvirksomheden Randers + Radius’ nye stoleserie Mood100%, der er certificeret med EU-Blomsten. Her var udfordringen at finde et alternativ til en traditionel epoxy- eller PU-lim, der ofte vælges, når parametre som styrke og holdbarhed er afgørende.

Produkt- og miljøchef Lars Andersen fra Randers + Radius forklarer om processen med at finde de miljørigtige komponenter, der betød, at certificeringen af stoleserien var to år undervejs: 

Forestil dig en stol, der er helt skilt ad, og alle delene ligger på gulvet foran dig. Du ser et sæde, et ryglæn, et stel, skruer, fodpropper, træ- og skumdele og polstring. Derudover er der maling og lim. I forbindelse med certificeringen med EU-Blomsten bliver de enkelte dele nøje gennemgået og skal opfylde miljøkrav. Hvis bare én lille del ikke godkendes, så bliver stolen heller ikke godkendt“.

Certificeringen stiller ikke mindst skrappe kemikaliekrav for fx at sikre et godt indeklima, og det kunne den emissionsfrie lim fra Dana Lim efterleve“, fortsætter han.

Designvirksomheden kunne også drage fordel af, at Dana Lim allerede har omfattende kendskab til området og stor erfaring med både certificering og den omfattende dokumentation, det kræver at nå i mål. Jan Georgsen uddyber:  

Certificerede produkter stiller typisk krav til et omfattende dokumentationsarbejde. Det hjælper vi også gerne med, så de anvendte produkter registreres korrekt, og sporbarheden sikres. På den måde har man også i fremtiden et klart overblik over, hvilke indholdsstoffer og delelementer der indgår“.