Man vil normalt vis nok ikke forbinde toiletbygninger med æstetisk design, et futuristisk udtryk og holdbarhed. Det er dog tilfældet for virksomheden Flex Modul og en række nye toiletbygninger, som virksomheden opfører for Vejdirektoratet rundt om i landet. Facaderne på de 20 nye toiletbygninger skal skabe blikfang i det danske landskab.

Danske rastepladser – og særligt de dertilhørende toiletbygninger – er ikke just kendte for at emme af luksus, gennemtænkt design og holdbare materialer.

Men når du fremover krydser landet og gør pitstop på motor- eller landevejen, vil det være muligt at lægge vejen forbi et antal nye toiletbygninger. Udover at opfylde deres primære funktion, giver bygningerne helt nyt liv til landskabet på rastepladser langs motorveje og landeveje. Desuden er robustheden i top, og det har hos Vejdirektoratet været en central faktor:

Vejdirektoratet har ved udbud af de nye toiletbygninger lagt vægt på, at bygningerne skulle være robuste og dermed hærværkssikrede og nemme at rengøre, drifte og vedligeholde – samt at bygningerne skulle have et lavt energiforbrug. Derudover er der lagt vægt på, at der anvendes ukomplicerede tekniske løsninger og gennemprøvede produkter. Dette for at sikre så lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger som muligt“, siger Anja Ernfelt Poulsen, projektleder hos Vejdirektoratet.

Futuristisk udtryk med gode faciliteter og dagslys

Lang levetid, holdbart materiale og æstetisk design. Sådan kan man blandt andet beskrive de nye toiletbygninger, som Vejdirektoratet anlægger rundt om i landet. Toiletbygningerne er opført af Flex Modul, som opfører byggeri med præfabrikerede moduler, og designet i samarbejde med Krilov Arkitekter. Der er anvendt facadeplader fra producenten Rockpanel både udvendigt og indvendigt:

Da vi skulle finde en facadeløsning, var de vigtigste parametre, at materialet holder farven, kan modstå blandt andet hærværk og graffiti og fastholder sit æstetiske udtryk over tid. Kvalitet og økonomi skulle hænge sammen, og det designmæssige udtryk var enormt vigtigt. Derfor valgte vi facadeplader fra Rockpanel, som vi både bruger udvendigt og som indvendig beklædning“, siger Dan S. Jensen, der er administrerende direktør hos Flex Modul.

Mens de udvendige facadeplader er sorte, er der anvendt lysegrå plader indvendigt på både vægge og i lofter. De skarpe linjer giver toiletbygningerne et futuristisk udtryk, og de store vinduespartier i fronten inviterer dagslyset ind i bygningerne, der har inventar af rustfrit stål.

Dermed bidrager bygningernes unikke design og de gode faciliteter til at gøre opholdet på rastepladserne til en behagelig oplevelse, hvor bilister kan holde pause og koble af, inden de vender tilbage på motorvejen.

Robuste facadeplader giver lang levetid

Et offentligt toilet skal kunne modstå hyppigt brug samt vind og vejr. Det stiller selvsagt store krav til materialerne:

Facadepladerne har en lang levetid og er nemme at rengøre og vedligeholde. Samtidig er det forholdsvist enkelt at skifte en plade ud, hvis det skulle blive nødvendigt“, fortæller Palle Ramsdal, projektkonsulent hos Rockpanel. Han fortsætter:

En ubemandet toiletbygning står i et virkelig udsat miljø, og derfor er det vigtigt, at facadebeklædningen og den indvendige beklædning er robust og nem at vedligeholde. Overfladerne er behandlet med et materiale, der gør beklædningen stærk over for ridser og graffiti. Det gør alt sammen, at pladerne kan holde i mange år. Derudover er de ikke mindst nemme at håndtere og montere“.

20 nye toiletbygninger står allerede klar, og over de næste år vil der løbende skyde flere op rundt i landet.

Tidligere artikelMøbelindustriens certificeringsmuligheder styrkes med ny limudvikling
Næste artikelForsyning Helsingør får bygget ny genbrugsplads af NCC