Foto // Primus arkitekter samt Christensen & Co Arkitekter: Det nye bibliotek og kulturhus i Viby Sjælland bliver inspireret af det tidligere mejeri, som lå på grunden. Det ses blandt andet på facadens lyse klinker, der minder om mejeriets indvendige vægfliser, og på tagkonstruktionen.

Når indbyggerne i Viby Sjælland i sommeren 2021 kan gå på opdagelse i deres nye bibliotek og kulturhus, vil de vide, at byggeriet er opført med udgangspunkt i FN’s mål om bæredygtighed. 

I sommeren 2021 vil et nyt bibliotek og kulturhus åbne dørene for Viby Sjællands borgere. Formålet med byggeriet har været at skabe et kulturelt fællesskab, der har fri adgang til viden og kreativ udfoldelse, og som er opført af langtidsholdbare, bæredygtige materialer.

Skou har vundet totalentreprisen på byggeriet af det nye bibliotek og kulturhus sammen med Orbicon, Christensen & Co., Primus Arkitekter og Sted Landskab. Projektet skal tiltrække flere borgere til den midtsjællandske by.

”Fra Roskilde Kommunes side er det et krav, at projektet lever op til bæredygtighedscertificeringen ’DGNB sølv’, og vi mener, at byggeriet også har potentiale til at inddrage FN’s verdensmål. Derfor tager vi hensyn til disse i byggeriet,” fortæller Martin Skou Heidemann, der er adm. direktør i entreprenørvirksomheden Skou Gruppen.

Ifølge Skou Heidemann skal projektet opnå en DGNB-certificering. Det sker, hvis et byggeri lever op til en række høje krav, når det kommer til social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling består af 17 mål, som blandt andet skal sikre ansvarligt forbrug og produktion, bæredygtige byer og en klimaindsats.

Bæredygtigheden findes i materialerne

Et af de steder, hvor FN’s verdensmål konkret kommer til udtryk i det kommende kulturhus, er i valget af byggematerialer.

”Arkitekterne har haft et klart fokus på at gøre byggeriet så bæredygtigt som muligt. Det kan blandt andet ses i valget af byggematerialer,” siger Martin Skou Heidemann og tilføjer, at god arkitektur generelt er mere langtidsholdbart.

Byggematerialerne er udvalgt på baggrund af, om de har en lang levetid og er lette at vedligeholde. Alt træmateriale er enten FSC- eller PEFC-certificeret, og det orangerøde linoleum, der skal pryde gulvene i biblioteket og det lokalhistoriske arkiv, er fremstillet af naturlige råvarer, hvoraf 43 procent er genbrugsmateriale. Samtidig bliver bygningens bærende søjler fremstillet af stål, hvilket øger muligheden for, at de en dag kan tages ned og genbruges i en anden sammenhæng uden omsmeltning.

”Listen over bæredygtige tiltag i det her byggeri er lang, og heldigvis er det en del af en større tendens, hvor vi oplever, at flere og flere bygherrer stiller krav til bæredygtighed,” fortæller Martin Skou Heidemann.

“Og det er en udvikling, som han er glad for. Det giver nemlig stolthed, når man som entreprenør, byggeleder eller håndværker kan aflevere et byggeri, der tager hensyn til de kommende generationer,” lyder det fra Martin Skou Heidemann.

Han ser frem til slutningen af byggeriets projekteringsfase, så håndværkerne fra Skou Gruppen kan tage det første spadestik på byggegrunden i juli 2020.

”Vi ser frem til at give indbyggerne i Viby et godt, flot og bæredygtigt bibliotek og kulturhus, som de kan samles om, og som kan stå mange år frem,” siger han.

Det nye bibliotek og kulturhus forventes at blive taget i brug i juli 2021. Byggeriets samlede kontraktsum er på 29,9 mio. kroner.

Tidligere artikelFrederikssund forlænger partnerskab med Dansk Byggeri
Næste artikelAcrimo A/S henter ny salgschef