I en overgangsfase på 3 år har materialeproducenter med ny EPD et behov for ekstra dokumentation, når nye og gamle EPD miljøvaredeklarationer skal sammenlignes. Det mærkes nu hos Celsa Steel Service, der er en af de første i Danmark, der har fået opdateret sin EPD miljøvaredeklaration, udregnet efter nyt beregningsgrundlag fra 2019.
En direkte sammenligning mellem EPD miljøvaredeklarationer, udregnet efter gammelt og nyt beregningsgrundlag, er ikke længere muligt. Det skyldes, at beregningsgrundlaget for EN 15804, der ligger til grund for udarbejdelsen af en EPD, blev revideret i 2019.
Store udsving
Det nye beregningsgrundlag øger behovet for dokumentation hos de producenter, der får ny EPD, da der kan være store udsving i resultatet for henholdsvis ny og gammel EPD.
På EPD Danmarks hjemmeside* anbefaler man i en overgangsperiode på 3 år, at producenter med ny EPD får lavet et tillægsblad, der udregner CO2 beregningerne ud fra det gamle beregningsgrundlag. Dermed kan EPD´en anvendes i LCAbyg og andre lignende programmer, der foreløbigt alene håndterer data efter det gamle beregningsformat EN15804+A1.
Celsa Steel Service, Europas førende leverandør af bæredygtig armering, er blandt de første, der har fået opdateret sin EPD efter den nye standard. Her er man opmærksomme på ukorrekte sammenligninger.
”Celsa har altid været en pioneer indenfor klimavenlig armering. At være et skridt foran, er ikke altid lige nemt, men det er kernen i vores strategi. Vi er opmærksomme på, at entreprenørerne risikerer at sammenligne tal fra gamle og nye EPD-deklarationer uden at kende til forskellen. Med Celsa armering får man dog stadig en flot besparelse. Entreprenørerne kan, efter det nye beregningsgrundlag, spare i alt 37% CO2 på Celsas armering, set i forhold til LCAbygs standardværdi, der anvendes blandt danske rådgivere“, lyder det fra Magnus Lundgren, direktør i Celsa Steel Service.
Armering fra Celsas produktion i Ølstykke udleder, ifølge det nye beregningsgrundlag for EPD, 473 kg CO2 pr ton stål, sammenlignet med LCAbyg´s standardværdi på 750 kg. Med det nye beregningsgrundlag giver det en besparelse på 277 kg CO2 pr tons armering.