Glaseksperten har netop produceret hele 3.000 kvadratmeter termoglas til Økern Portal i Oslo, som er Norges største udviklingsprojekt i 2020. Den danske glasproducent har fremstillet i alt 12 forskellige løsninger med lavenergiglas og solafskærmning til byggeriets facade. Derudover skal de producere knap 1.000 kvadratmeter til Paviljongen, som er den centrale del af byggeriet og snart skal opføres.
I den norske hovedstad Oslo er et af de største udviklingsprojekter i Norges historie ved at blive opført. Projektet hedder Økern Portal og er et 80.000 kvadratmeter stort erhvervsbyggeri med en unik facadekonstruktion bestående af 25 procent glas og 75 procent aluminium. Til den nederste del af facaden skal der bruges 3.000 kvadratmeter termoglas med solafskærmning, som lever op til de strengeste standarder for energikrav, og den ordre skal danske Glaseksperten stå for at fremstille.
“Økern Portal er et ekstremt moderne byggeri med fokus på lys og energi. Det er et kæmpe byggeprojekt, og opgaven med at producere glas har derfor været virkelig spændende at være en del af”, siger Kent R. Beresford, der er Glasekspertens salgschef i Norge, og fortsætter:
“Vi har fremstillet mere end 12 løsninger med forskellige opbygninger i 3-lags termoruder, som er særligt tilpasset bygningens individuelle dele. Her har nogle glas eksempelvis fået ekstra tykkelse, mens andre har lydreducerende egenskaber. Fælles for dem alle er dog de solreducerende egenskaber af typen Sunguard SuperNeutral 70S, som lader 70,4 procent lys trænge igennem“.
Udover de 3.000 kvadratmeter glas, som glasproducenten allerede har produceret til byggeprojektet, skal Glaseksperten desuden fremstille yderligere 1.000 kvadratmeter glas til den centrale del af Økern Portal, Paviljongen, der endnu ikke er opført. Også her er der tale om solreducerende glas med samme opbygning som til de resterende dele af byggeriet.
Det er den norske tegnestue Dark Architects, der har stået for at designe Økern Portal, og i arkitekturen er der lagt stor vægt på bæredygtighed. I den forbindelse har valget af en skandinavisk glasproducent også bidraget til et samlet lavere klimaaftryk, end hvis producenten eksempelvis havde været fra Polen, da den kortere transport udleder mindre CO2.
Byggeriet bliver desuden certificeret efter BREEAM-niveauet ”Excellent”, som er en af de højeste certificeringer inden for byggeri i Norge, og vil derudover opnå en energiklasse A-mærkning. Det betyder blandt andet, at alle glas har skullet leve op til de strengeste CO2 zero emission-standarder i forhold til energieffektivitet. Derudover er der lagt vægt på grønne områder, hvor taget eksempelvis fungerer som en grøn tagterrasse med græsplæne, planter og træer.
Erhvervsbyggeriet omfatter både kontorlokaler, herunder Telias norske hovedkontor, og et større markedsområde med caféer, butikker og serviceerhverv som eksempelvis apotek og frisør. Derudover kommer der til at ligge et Radisson Red-hotel, som er det første af sin slags i Norge.
Økern Portal, inklusive Paviljongen, kontorbyggeri og hotel, skal efter planen stå færdigt i andet kvartal af 2022.