Teknologisk Institut, har i et netop afsluttet projekt, arbejdet med at kortlægge koncentrationerne af ultrafine partikler i boliger. Det er målet at bane vejen for etablering af grænseværdier for ultrafine partikler.
Teknologisk Institut har netop afsluttet et projekt, der i indeklimaet forsøger at kortlægge koncentrationen af ultrafine partikler.
Thomas Witterseh arbejder til daglig med netop indeklima og han har som seniorspecialist været med til at foretage målinger og udfærdige den rapport, som han håber vil kunne anvendes til at udvikle grænseværdier for ultrafine partikler i indeklimaet.
“Formålet med projektet var at tilvejebringe viden om de faktiske niveauer af ultrafine partikler i danske boliger. Forhåbningen er, at resultaterne kan danne baggrund for et større forsknings- og udviklingsarbejde, som kan bane vejen for etablering af grænseværdier – en forudsætning for fremtidssikring af den sunde bolig“, siger Thomas Witterseh.
Vores aktiviteter skaber ultrafine partikler
Der er gennemført måling i 103 boliger i projektet, hvor ca. en tredjedel af målingerne er foretaget under aktivitet, de resterende to tredjedele kan kategoriseres som baggrundsmålinger foretaget i boliger uden aktivitet.
“Helt som ventet, var der store variationer og pludselige stigninger i partikelkoncentrationen, når der var partikelgenererende aktivitet i boligerne, som fx madlavning og når der blev tændt op i brændeovnen. Selvom de store variationer gør det svært at sige noget generelt, så er der ingen tvivl om, at vores indeklima bliver mere forurenet, når vi fx steger mad eller bruger brændeovnen“, siger Thomas Witterseh.
Stegning og ild i brændeovnen er på listen over de aktiviteter, som genererer flest partikler, men listen toppes dog af stearinlys. Teknologisk Institut har som en del af projektet, udarbejdet en lille brochure, der udover at oplyse om ultrafine partikler, giver gode råd til at minimere dem.
“Hvis man vil undgå ultrafine partikler, så er det en god ide at skifte stearinlysene ud med den kunstige slags. Et andet godt råd er at huske at tænde for emhætte, når aftensmaden tilberedes – og faktisk også at lade den stå tændt et stykke tid efter. Kombiner gerne med at lufte ud i 5-10 minutter efter madlavning – helst ved gennemtræk. Det samme gælder, når brændeovnen åbnes for at lægge mere brænde i, så luft ud efterfølgende – særligt, hvis ikke der er ventilationsanlæg i boligen“, forklarer Thomas Witterseh.
By versus land
Målingerne viste desuden, at der ikke er den store forskel på at bo i indre København og på landet.
“Ud fra resultaterne kan vi konkludere, at der faktisk ikke er så stor forskel på at bo i København eller på landet, når vi ser på den indendørs koncentration af ultrafine partikler. Der er forskel på udendørskoncentrationen, hvilket primært skyldes trafik, men vi kan konkludere, at de partikelkoncentrationer vi bliver udsat for i vores boliger, primært er skabt af vores aktiviteter i boligen og kun i mindre grad stammer fra luften udenfor“, slutter Thomas Witterseh.
Projektet ”Kortlægning af eksponering af ultrafine partikler i boliger” er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.