Foto: Region Hovedstaden // Ny Psykiatri Bispebjerg Fugleperspektiv

Nu begynder byggeriet af Ny Psykiatri Bispebjerg – 200 enestuer, en psykiatrisk akutmodtagelse og moderne behandlingsfaciliteter. Helende arkitektur skal understøtte behandling af psykisk sygdom og forbedre patienternes muligheder for at komme sig.  

Den 29. januar 2020 blev første spadestik taget til Ny Psykiatri Bispebjerg. Byggeriet tager afsæt i helende arkitektur, der med forskellige former for lys, behagelig akustik og naturlige elementer, skal understøtte behandlingen af mennesker med psykisk sygdom og på den måde forbedre deres muligheder for at komme sig.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er begejstret over forbedringen af psykiatriens fysiske rammer til fordel for de mennesker, der skal behandles for psykisk sygdom:

“Når du bliver ramt af psykisk sygdom, er det en stor omvæltning i livet. Vi skal kunne tilbyde gode og moderne rammer i en periode i livet, som er rigtig svær. Det kan vi med det nye byggeri, som både giver lyse og venlige rum, mulighed for forskellige aktiviteter og grønne omgivelser.” 

Ny Psykiatri Bispebjerg skal skabe trygge rammer for patienter, pårørende og medarbejdere. Derfor er både tidligere og nuværende patienter, pårørende og medarbejdere blevet inddraget i byggeriet og har været med til at påvirke, hvad det skulle indeholde. 

“Det er patienterne, de pårørende og medarbejderne der ved, hvad der virker og ikke virker, når man er indlagt, og derfor er det naturligt, at de har indflydelse på byggeriet,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Mere sammenhængende behandling
Med Ny Psykiatri Bispebjerg samles store dele af Region Hovedstadens Psykiatris største center, Psykiatrisk Center København, på én matrikel. Det vil skabe mere sammenhæng i den psykiatriske behandling, siger Centerchef på Psykiatrisk Center København, Line Duelund. 

“Lige nu er Psykiatrisk Center København spredt ud på flere matrikler i Storkøbenhavn. Det bliver derfor en stor fordel for både patienter og personale, når store dele af centret samles ét sted. Det vil skabe bedre mulighed for mere sammenhængende patientforløb, fordi patienter kun skal henvende sig ét sted, og fordi medarbejderne sidder tættere på hinanden i hverdagen,” siger Centerchef Line Duelund.

Ny Psykiatri Bispebjerg er tegnet af PLH Arkitekter og Friis & Moltke, hvis mål har været en åben og imødekommende arkitektur med plads til bevægelse og aktivitet. Entreprenøren på Ny Psykiatri Bispebjerg er MT Højgaard, som nu begynder byggeriet.

Fakta om Ny Psykiatri Bispebjerg

  • Areal: 22.500 m2 med 200 almenpsykiatriske enestuer, psykiatrisk akutmodtagelse, ECT-klinik og moderne behandlingsfaciliteter
  • Forventet færdiggørelse: 2024
  • Arkitekt: PLH Arkitekter og Friis & Moltke
  • Entreprenør: MT Højgaard
  • Budget: 1,2 mia. kr. (2018) – nybyggeri 700 mio. kr. og 500 mio. til renovering af gamle bygninger

Tidligere artikelNy app forbedrer bestilling og kundeservice for danske håndværkere
Næste artikelBilligere og lovpligtigt med eftersyn af varmepumpen