Foto: AB Clausen // Jacob Ettrup Petersen

Der skal fokuseres mere på træ i byggeriet – til gavn for miljø, tidsplaner og pengepungen. Til det har AB Clausen anat én af landets dygtigste profiler på området.

Træ er med til at mindske CO2-udledningen, nemmere at genanvende til nye byggeri og reducerer byggetiderne som er med til at skabe økonomisk gevinst.

I den forbindelse har ingeniørvirksomheden AB Clausen oprustet sig på området med én af branchens stærkeste profiler. Her er tale om civilingeniøren Jacob Ettrup Petersen, som fremover skal bidrage til virksomhedens planer om at øge deres mængde af træ i byggeriet. Han kommer fra en stilling som fagansvarlig for trækonstruktioner hos virksomhden MOE A/S
”Der er et meget stort potentiale i at bruge træ i byggeriet. Denne ansættelse vil hjælpe med at forløse det  potentiale,” siger Ammar Al-Temini, der er adm. direktør hos AB Clausen.  

Jacob Ettrup Petersen er også en rigtig ”træmand”. Han har undervist i trækonstruktioner på DTU Diplom og udkommer desuden snart med en bog om CLT-byggeri sammen med Træinformation. Han glæder sig til at bringe erfaring og viden i spil hos sin nye arbejdsgiver.
”ABC er villige til at investere for at være rustet til fremtiden. Jeg mærkede stor passion og entusiasme, som giver et inspirerende og motiverende arbejdsmiljø. Det blev jeg nødt til at være en del af,” siger han.

Træ som nyt alternativ
Der bliver oprettet et ekspertise-center omkring den 41-årige civilingeniør. Én af opgaverne bliver blandt andet at evaluere nye og eksisterende projekter med henblik på at se mulighederne for at erstatte mere gængse materialer som beton med træ. Løsningen ses ofte i hybridkonstruktioner, hvor materialernes særegne egenskaber kommer til deres ret.

”Jeg vil dedikere en stor del af min tid til at sparre med bygherre, arkitekter og entreprenører omkring mulighederne ved træ, samt løfte vores kompetenceniveau i såvel AB Clausen som branchen.,” siger Jacob Ettrup Petersen og fortsætter:
”Samtidigt vil vi sørge for, at vi får efteruddannet flere ingeniører inden for trækonstruktioner i AB Clausen Academy, så vi får teams der kan indfri ambitionerne med træ for vores bygherre.”

Manglende viden forhindrer bæredygtigt træ
Træ anses for at kunne være med til at mindske byggeriets CO2-aftryk med op til 60%. Dog er andelen af træ i dansk byggeri alligevel faldet markant de seneste 10 år, ifølge vurderingen fra interesseorganisationen Træ i Byggeriet, som har analyseret import- og eksporttal samt tal for egenproduktion.

Ifølge Jacob Ettrup Petersen skyldes det ofte et lille kendskab til trækonstruktioner, ubegrundet frygt for træ som materiale og uklare krav til brandsikkerhed. Disse barrierer håber AB Clausen at være med til at nedbryde med nyansættelsen. Ifølge Jacob Ettrup Petersen handler det først og fremmest om at øge viden på området:

”Vi vil udbrede kendskabet til trækonstruktioner gennem dialog og faglige oplæg hos nuværende og kommende samarbejdspartnere, så muligheder og begrænsninger ved trækonstruktioner er afklaret i en tidlig fase af projekterne.”

Tidligere artikelEnemærke & Petersen skærper fokus på social dumping
Næste artikelInnovation Challenge 2020 er lukket for tilmelding