Foto: Mosaikhjørnet

Køkkenskuffernes greb, fraven på toiletspanden og møsteret på gulvmåtten. Alt bliver som regel gennemtænkt, når boligen skal indrettes. Der er dog ifølge Mosaikhjørnet én væsentlig detalje, mange ofte overser, men som har et uudnyttet potentiale for rummets udtryk. Fugen – der bliver brugt til fliser, klinker og mosaikker.

Ofte bliver hver detalje nøje gennemtænkt, når eksempelvis badeværelset eller køkkenet skal renoveres og indrettes. Det gælder alt lige fra viskestykkernes farve til håndsæben ved vasken. Virksomheden Mosaikhjørnet oplever på samme måde, at valget af fliser og klinker til både gulve og vægge er blevet en aktiv medspiller i boligindretningen, hvor personlighed og stil i hjemmet bliver skabt af atypiske former og unikke farver. Men danskerne glemmer dog ét element:

Vi ser en tydelig tendens til, at alt bliver grundigt overvejet i boligindretningen, når danskerne renoverer eller bygger nyt. Men alligevel glemmer flere ofte én ting, som faktisk har helt vanvittig stor betydning for, hvordan udtrykket bliver i eksempelvis badeværelset eller køkkenet, hvor man typisk vælger fliser og klinker – nemlig fugen, forklarer indretnings- og salgsrådgiver hos Mosaikhjørnet, Mette Kamilla Maan, og fortsætter:

Typisk oplever vi, at vores kunder har gjort oceaner af overvejelser, når det gælder fliserne og for alvor har tænkt over størrelser, mønstre og farver. Men når vi så afslutningsvis spørger til, hvilken fuge de foretrækker, er det meget begrænset og – for mange – en helt ny verden, der åbner sig.

Fugen, der sammenføjer to byggematerialer som fliser og klinker ses ofte i en hvid eller grå nuance, men faktisk kan den fås i alverdens farver og sågar med glimmer. En farve, som kan være med til at vise ens personlighed og samtidig få hjemmet til at adskille sig fra naboens:

Ønsker man eksempelvis at købe hvide fliser eller mosaikker, så er det langt fra uden betydning, om de bliver samlet med en grå, sort eller sågar blå fugemasse. Det spiller en afgørende rolle, og derfor kan man med fordel også i højere grad tænke den ind som en del af indretningen, da det åbner op for enormt mange muligheder, forklarer Mette Kamilla Maan og fortsætter:

Eksempelvis har vi set flere, der har valgt sorte fliser med en sort fuge med lidt guld- eller sølvglimmer i, og det giver et helt fantastisk flot spil i udtrykket. Man kan også nedtone fugen ved at vælge den i samme farve, som fliserne har og på den måde få et meget gennemført udtryk.

Lars Tvermose, Mosaikhjørnets salgsrådgiver og fugeekspert fremhæver desuden, at eksempelvis en fuge med glimmer også fås som den såkaldte epoxyfuge i stedet for en almindelig cementbaseret fuge. Denne fuge har en lang række fordele, når først fugen af en murer eller håndværker er monteret korrekt:

Det er vigtigt, at man er opmærksom på at montere epoxyfugen korrekt og får professionelle til at udføre arbejdet, hvis man ikke selv har den nødvendige viden på området. Når først fugen er monteret efter henvisningerne, har den mange fantastiske egenskaber, da overfladen er modstandsdygtig over for snavs, bakterier, skimmelsvamp og absorberer ikke farve fra madvarer, fortæller Lars Tvermose og tilføjer:

Epoxyfugen fås i et hav af forskellige farver, hvor man også kan vælge sølv- eller guldglimmer, ja endda en decideret guldfuge, hvis man går efter at give de neutrale farver mere kant i indretningen.

Flere end 55 års erfaring har Mosaikhjørnet inden for fliser og klinker til både indretning af private hjem, sommerhuse, hoteller, restauranter mm. Virksomheden oplever at danskerne generelt er blevet mere modige i indretningsløsningerne, end hvad de var for fem til ti år siden:

For få år siden var det i høj grad det stilrene, minimalistiske og kliniske hjem, der hittede blandt danskerne. Nu ser vi en tendens til, at det personlige hjem vinder indpas, og her er fugen bare et rigtig godt bud på, hvordan man relativt simpelt kan skabe wow-effekt med ganske få midler. Jeg er derfor sikker på, vi kommer til at se meget mere til nye, spændende og anderledes fugeløsninger i boligindretningen anno 2020, slutter Mette Kamilla Maan.

Tidligere artikelKurts virksomhed gennemgik en grøn omstilling
Næste artikelDanskerne er generet af støj på arbejdspladsen