Foto: Ehrhorn Hummerston

Amager Bakke vinder den famøse, skandinaviske arkitekturpris for sin omfagnsrige og grønne tagpark med træer, løberuter og vild vegetation. Tagparken er designet af SLA og BIG – Bjarke Ingels Group for Fonden Amager Bakke og ARC – Amager Ressource Center.

Scandinavian Green Roof Award er Skandinaviens mest prestigefulde pris indenfor innovative og naturbaserede grønne tage. Denne gang går prisen altså til den 10.000 m2 grønne tagpark på Amager Bakke – det kombinerede kraftvarmeværk og grønne skibakke i hovedstaden.

”Amager Bakke modtager Scandinavian Green Roof Award 2019 for sit fokus på at skabe et naturligt lokalt landskab med store biologiske værdier, der med stier, løberuter, udsigtspunkter og legerum åbner for udforskning og rekreation. Prisen gives til den beplantede del af tagparken, som er designet til at understøtte den naturlige biologiske mangfoldighed ved hjælp af lokale hårdføre plantetyper samt en imponerende mængde træer i et meget blæsende mikroklima. Beplantningens design og udførelse demonstrerer på eksemplarisk vis grønne tages mange funktioner og går langt udover den produktfokuserede tilgang, som ellers ofte ses,” skriver juryen i sin motivation.

Amager Bakke kombinerer en kunstig skibakke med en følelse af natur omkring sig: Den i alt 490 meter lange løbe- og vandrerute bevæger sig i gennem et frodigt og bjergrigt terræn, og helt oppe på toppen venter ikke mindst en rooftop-bar, et crossfit-område, en klatrevæg og Københavns højeste udsigtspunkt. Landskabet er specielt konstrueret så det imødekommer tagparkens aldeles udfordrende levevilkår og til at give optimalt mikroklima og vindforhold for de besøgende gæster og turister.. Resultatet er et imponerende, hårdført men også frodigt grønt naturdesign, der giver de bedste muligheder for brug af tagparken hele året rundt. Der bliver endvidere skabt et sanseligt og varieret miljø for alle tagparkens aktiviteter.

”Amager Bakkes grønne tagpark inviterer ikke bare københavnere og besøgende til at opleve et bjergrigt landskab af planter, klipper, 7.000 buske og 300 fyr- og piletræer oven på verdens reneste affaldsenergianlæg. Den fungerer også som en generøs ‘grøn bombe’, der begrønner det omliggende industriområde. Amager Bakke er hjemsted for fugle, bier, sommerfugle og blomster og danner et helt nyt urbant økosystem i København,” siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

Scandinavian Green Roof Award uddeles år efter år til et grønt tag i Skandinavien der skiller sig ud, nytænker temaer som biodiversitet, udnytter regnvandet, har en rekreativ værdi og har et bæredygtigt og innovativt design. Prisen gives hvert år til et prisevent i Malmø til projektets bygherrer Fonden Amager Bakke og ARC – Amager Ressource Center.

4 gange på 6 år har SLA vundet prisen. Tegnestuen er altså nærmest en ”uofficiel nordisk mester” i grønne tage. SLA’s tidligere vinderprojekter er SUND Naturpark (2018), Egedal Rådhus (2016) og Novo Nordisk Naturpark (2014).

Tidligere artikelPensionDanmark opfører friplejeboliger
Næste artikelDansk Byggeri tager imod EU’s udspil med et smil