Home Byggeri Dansk Byggeri tager imod EU’s udspil med et smil

Dansk Byggeri tager imod EU’s udspil med et smil

0
18

Foto: Unsplash.com 

EU-Kommissionen er endelig kommet med den første plan for cirkulær økonomi. Planen er den første del inden det egentlige krav til genanvendelse af materialer i blandt andet byggevarer i EU-landene. Et positivt første skridt, mener Dansk Byggeri. Det vigtigste er dog at inddrage producenterne af byggevarer i det efterfølgende arbejde.

EU-Kommissionens forløbsplan ligger på mange måder i forlængelse af Dansk Byggeris arbejde med den cirkulær økonomi. Miljøchef Simon Stig-Gylling også glæder sig over, at EU-Kommissionen er begyndt at tænke over, hvordan de egentlige genanvendte materialer rent teknisk kan indarbejdes i nye produkter og byggevarer. 

– Det er positivt, at EU-Kommissionen lægger op til en revision af forordningen om byggevarer, som også tager højde for byggematerialernes bæredygtighed. Herhjemme er vi langt fremme med at genanvende eksempelvis knust beton, gips, glas og andre produkter i nye materialer, og i dag genanvendes og nyttiggøres 85 procent af alt affald fra byggepladserne, siger miljøchef Simon Stig-Gylling, Dansk Byggeri.

Inklusiv i den første del af planen fra EU-Kommissionen er også et forslag om en digital logbog for netop de materialer, der bliver benyttet i byggebranchen. Visionen er at man med logbogen i hånden skal kunne se, hvad byggevarerne indeholder af materialer og kemiske stoffer. 

– Vi mener, at en logbog er et skridt i den rigtige retning, for det er vigtigt, at sådan et initiativ sker inden for EU. Al den data, byggevareproducenter har om deres produkter, vil skabe meget nytte, hvis de digitalt lægges ind i en logbog for et enkelt byggeri. På den måde vil vi fremover være bedre til at cirkulere byggevarer, hvor vi i dag er begrænset af manglende viden om, hvilke stoffer bygge og anlægsaffaldet indeholder, siger miljøchef Simon Stig-Gylling.

Det er for Dansk Byggeri afgørende, at branchen og de virksomheder, der bliver berørt, bliver hørt og taget med på råd i arbejdet med at færdiggøre de nye retningslinjer og regler. udspillet fra EU-kommissionen skal behandles i EU-parlamentet og senere indarbejdes i EU’s byggevareforordning inden det endeligt kan implementeres.