Foto: PR // Projektet omfatter blandt andet udskiftning af 2.000 vinduer og stiller høje krav til leverandørerne om effektiv dokumentation. 

PFA-bygningen i Københavns Nordhavn er færdig med renoveringens første etape. Ambitionen for renoveringen er en DGNB Sølv-certificering, som kræver effektiv dokumentation fra leverandørerne. Derfor har CF XL Byg løbende haft en tæt dialog med Dana Lim om fuge- og brandløsningerne. 

Med en entreprisesum på 270 mio. kr. udgør moderniseringen af PFA-bygningen i Københavns Nordhavn et af landets største igangværende renoveringsprojekter – nu har det 28.000 m2 store renoveringsprojekt afsluttet den første af to etaper. 

Renoveringsprojektet omhandler ikke kun udskiftningen af ca. 2.000 vinduer og 4.000 m2 tag, men også anlæg af en ny sportshal, forbindelsesbroer mellem bygningerne, et nyt auditorium, tagterrasser og en 3.000 m2 ny alu-facade. Indvendigt totalrenoveres bygningerne for at skabe et mere åbent og industrielt udtryk. 

Samtidig flyttes Bjørn Nørgaards fire skulpturer Tumlingerne fra deres placering ud mod S-togsbanen til en placering ud mod den kommende metrostation. 

Større fleksibilitet med de grønne pointgivende materiale
Hovedentreprenør Adserballe & Knudsen udfører renoveringen for PFA Pension A/S i samarbejde med blandt andre Sweco, Årstiderne Arkitekter og Oluf Jørgensen. Renoveringen forventes at være færdig i slutningen af 2020, hvor de håber på en DGNB Sølv-bæredygtighedscertificering. 

Renoveringsprojektets grønne ambitioner stiller høje krav til leverandørerne. 

“Certificeringssystemet er sådan skruet sammen, at jo flere point du opnår via byggematerialerne, jo færre behøver du at hente andre steder i projektet. Med andre ord opnår du en større fleksibilitet og en nemmere proces, når du fra starten vælger de pointgivende, grønne materialer,” siger Martin Aarslew-Jensen, ekstern sælger hos CF XL Byg i Køge. 

Her fremhæver han samarbejdet med Dana Lim om fuge- og brandløsningerne, hvor parterne fra starten har samarbejdet tæt om at skaffe alle nødvendige godkendelser samt support på stedet fra Dana Lims egne teknikere. 

Dokumentation kræver overblik
Når de anvendte løsninger skal dokumenteres er det vigtigt at sikre, at de anvendte produkter registreres korrekt og at sporbarheden sikres, så der fremtidigt er overblik over, hvilke indholdsstoffer og delelementer, byggeriet består af. 

“Når du skal have point for byggematerialerne fx i et DGNB-byggeri, kan det være et særdeles omfattende dokumentationsarbejde. Derfor hjælper vi også gerne med at få informationerne helt på plads,” forklarer Ronnie Bendtsen, der er teknisk konsulent hos Dana Lim og fortsætter: 

“Derudover stiller et projekt som dette, der ligger lige ud til kysten, helt særlige krav i forhold til produkternes holdbarhed over for fugt, salt og vind. Vi har derfor også haft vores egne teknikere ude på byggepladsen, så vi har kunnet sikre, at de rette løsninger blev anvendt korrekt på de forskellige opgaver.”

Effektiv byggeplads
For at reducere spildtid og lette håndværkernes arbejde på byggepladsen har CF XL Byg opstillet en 12-fods container med forbrugsvarer, der fungerer som mobilt lager med løbende opfyldning. 

“Containeren gør, at både håndværkerne og vi har mindre kørsel frem og tilbage til byggepladsen, og man undgår driftsstop på grund af materialemangel. Det er samtidig en fleksibel løsning, og vi tilpasser løbende sortimentet, så det matcher de aktuelle opgaver, uanset om det er brandfugning eller vinduesudskiftning. Her er det også en fordel, at en leverandør som Dana Lim selv har fabrik og lager i Køge, så vi hurtigt kan levere også i store mængder,” slutter Martin Aarslew-Jensen, ekstern sælger hos CF XL Byg. 

Tidligere artikelDansk Mobil Beton A/S producerer bæredygtig beton på byggepladsen
Næste artikelC.J. Truckservice præsenterer internationalt samarbejde om import af dæk