Foto: home a/s

Energimærke og -optimering står ikke højest på boligejernes dagsorden, og næsten 6 ud af 10 danskere ved ikke, hvilket energimærke deres bolig har. Boligejerne ved altså ikke, i hvor god energimæssig stand deres hjem er, konkluderer Home i en ny undersøgelse. 

Næsten 60% af alle husejere ved ikke, hvilket energimærke boligen har. Det er især boligejere over 60 år, som er de mest uvidende, mens de mest oplyste er mellem 30 og 39 år. Ifølge Home er der mange forklaringer på, hvorfor så mange ikke kender boligens energimærke:

”En af årsagerne er sandsynligvis, at der ifølge lovgivningen kun skal udarbejdes et energimærke for boligen i forbindelse med et salg eller væsentlig tilbygning,” vurderer Pernille Breyen Drews, mæglerfaglig konsulent i Home.

Det er også derfor, at 65% af 30 til 39-årige kender energimærket. Det er nemlig i denne alder, at de fleste køber deres første hus eller rækkehus, og i forbindelse med handlen bliver de opmærksomme på energimærket. Hele 70 % af boligejerne over 60 år kender ikke energimærket for deres bolig, og det kan omvendt skyldes, at de har ejet deres bolig længe, og måske endda købte den før, der blev opsat krav til energimærkning.

Boligejerne glemmer energiforbruget
Da kun 4% af boligerne bliver solgt hvert år, er det altså ikke mange, der kommer i berøring med energimærket. I gennemsnit går der over 23 år, mellem en boligejer køber og sælger et hus, og der går derfor mange år mellem den lovpligtige oplysning af energimærket.

”I de mellemliggende år har man nok lidt tendens til at glemme, hvor meget energi ens bolig forbruger, og hvilke energimæssige forbedringer, der rentabelt kan laves,” siger Pernille Breyes Drews.

Vi overvurderer vores boliger
Andre undersøgelser har vist, at mange danskere overvurderer deres boligs energimæssige stand: Vi tror simpelthen, at vores bolig er mere energivenlig, end den er. Det kan også have indflydelse på den begrænsede interesse for at energioptimere boligen, vurderer Home og Bolius.

”Vores hjem betyder meget for udledningen af CO2, og tallene fortæller os, at der kan være et stort potentiale i at informere danskerne mere om deres boligs ’klimatilstand’ – og ikke mindst om mulighederne for at forbedre den,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Ny model for energimærket
Videncenteret Bolius mener, at vi bør tænke anderledes for at sætte fokus på løbende energioptimering af boligen, så energimærket i stedet bliver en frivillig og dynamisk ordning.

”Fx en model hvor man løbende kunne indsende dokumentation for forbedringer, også selvom man ikke skulle sælge, eller en model hvor man bliver ’nudget’ om, hvor der kan laves forbedringer,” lyder det fra Bolius’ fagekspert.

Et energimærke er gyldigt i 10 år. Sælges ejendommen flere gange inden for gyldighedsperioden, kan det samme energimærke benyttes.

Hvis din bolig har et gyldigt energimærke, kan du slå det op her

Tidligere artikelAmager Centret vil have fokus på grøn værdi
Næste artikelByK med TRUST fylder tre år