Foto: Unsplash.com

Med det nye program, Tech Match, skal danske virksomheder inden for byggeriet og tech-startups fra EU få mulighed for at samarbejde om at effektivisere den danske byggesektor gennem anvendelse af nye teknologier. Bag Tech Match står Realdania og virksomheden FundingBox, der administrerer EU-midler til tech-startups. Samarbejdsprojekterne faciliteres af BLOXHUB.

Kan kunstig intelligens, robotteknologi og digitalisering af byggeprocessen udvikle den danske byggebranche, så den bliver mere effektiv, innovativ og i sidste ende mere bæredygtig? – Det spørgsmål skal en række samarbejder mellem små og mellemstore danske virksomheder inden for byggeriet og tech-startups fra EU forsøge at give svar på i løbet af de kommende år. 

For byggebranchen kalder på effektivisering. Det fastslår både danske og internationale undersøgelser. Blandt andet anslår McKinsey, at branchen på globalt plan rummer effektiviseringspotentialer på mellem 50-60 procent, hvoraf implementering af ny teknologi alene står for op imod 15 procent.

I Danmark har adskillige små og mellemstore virksomheder både innovative og bæredygtige løsninger til byggeriet, men ikke nødvendigvis indgående kendskab til de nyeste teknologier, der kan fremme implementeringen eller skaleringen. Omvendt findes der mange startups i EU, som netop har teknologi-spidskompetencer, men uden direkte fokus på byggeriet som anvendelsesområde. 

Teknologier skal løse konkrete udfordringer
Derfor skal Tech Match sikre et match mellem de danske virksomheder inden for byggeriet, som står med konkrete projekter eller udfordringer og tech-startups fra EU, der beskæftiger sig med den rette teknologiske løsning. 

Målet er, at danske virksomheder får tilført nye teknologier helt ind i udviklingsarbejdet, og som kan være afgørende for deres kapacitet til at bygge mere effektivt og bæredygtigt. Samtidig skal programmet tiltrække international talent til Danmark og give de tech-startups, som deltager, en mulighed for at teste og videreudvikle deres løsninger, så de er tilpasset de udfordringer, som danske virksomheder i byggesektoren står med.

”Vi er glade for samarbejdet med FundingBox, fordi de er en afgørende genvej til nogle af de bedste teknologi-startups i Europa. Med Tech Match får de danske SMV’er, som er parate til et teknologi-boost, en enestående mulighed for at sætte udviklingen af deres bæredygtige løsninger i et langt højere gear og forhåbentligt bidrage til et mere effektivt byggeri,” siger projektchef i Realdania Simon Kofod-Svendsen.

Acceleration manager hos FundingBox, Martin Holm Mortensen, udtaler hertil følgende: 
“For os hos FundingBox er det en fantastisk mulighed for at udnytte vores adgang og kendskab til EU deeptech startups, som allerede har vist resultater inden for AI, robotter, BIM, IoT, software & sensorer. Danmark er ifølge International Federation of Robotics rangeret sjette højest i verden ift. antal robotter pr. medarbejder. Det er netop sådanne forhold, som gør Danmark til et interessant marked at udvikle og modne teknologi i. Deltagelse i Tech Match vil give både de danske SMV’er og EU’s tech-startups mulighed for at fortsætte deres udvikling og vækst.”

Tech Match
Bag programmet står Realdania med en bevilling på 15 mio. kroner over de kommende 2-3 år. Realdanias investering geares af EU-støttede startups, som har funding i ryggen med et tilsvarende beløb.

De EU-støttede startups administreres af virksomheden FundingBox. FundingBox er Europas førende distributør af EU-midler på tech-området med 70 mio. euro fordelt på 25 initiativer. FundingBox driver desuden en online platform med 22.000 tech-startups og SMV’er, som over de sidste fem år har deltaget i EU Kommissionens Horizon fondsinitiativer.

Forventningen er at etablere mellem 12 og 15 Tech Match-forløb, som samlet set strækker sig over 2020-2022. To gange årligt vil der være ansøgningsfrist for danske virksomheder, som herefter matches med EU-startups, der sammen definerer et udviklingsprojekt af 6-9 måneders varighed. Hvert projekt kan modtage op til 750.000 kr. i støtte, som kan gå til materialeindkøb, ekspertbistand og udviklingstid. 

Tidligere artikelFørende producent leverer stålkonstruktion til Nordeuropas største kongreshal
Næste artikelDen grønne dagsorden sætter modulbyggeriet på sejrskurs