Foto: NCC

NCC Danmark har en målsætning om at bygge 100% PVC-frit inden for få år. De tager nu et stort skridt på vejen ved at stoppe brugen af PVC på el-området; blandt andet i kabelbakker- og paneler, ledninger og kabler.

Det danske PVC-forbrug til el-området udgjorde over 5.000 tons i 2017. Det er på trods af, at PVC i årevis har været et udskældt materiale, da det er baseret på klor. Derudover er produktionen oliebaseret, energikrævende og meget forurenende for både mennesker og natur. Under brand og forbrænding udvikles stærkt giftige røggasser, og den færdige PVC kan indeholde hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer og er efterfølgende dyr at håndtere som affald. 

Alligevel er udeladelse af PVC på el-området ikke et lovkrav, men NCC går nu ind i kampen for at udelukke PVC, skriver NCC i en pressemeddelelse:

”Vores næste skridt bliver at udfase PVC-rør til bl.a. faldstammer og øvrige rør. Herved skaber vi samtidig øget efterspørgsel på alternative materialer og påvirker udviklingen på et større plan,” siger Anna-Mette Monnelly, bæredygtighedschef i NCC Danmark. 

PVC-fri alternativer kan være dobbelt så dyre
Alternativerne til PVC kan for nogle produkter koste dobbelt som meget som PVC. Det nye initiativ kan derfor gøre det vanskeligere at vinde byggeprojekter, da den økonomiske margen i projektudbud typisk er relativt lille.

”Den risiko vælger vi at løbe. Som førende aktør i en branche, der har stor andel i klimaudfordringen, har NCC et særligt ansvar for at bidrage til løsningerne. Vi tager et aktivt medansvar ved at arbejde systematisk med bæredygtighed overalt, hvor det er muligt, og påvirke vores kunder og leverandører til at gøre det samme,” siger Anna-Mette Monnelly.

Et af NCCs kommende PVC-fri projekter er den nye psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital.

Tidligere artikelEntreprenøren til byggeriet af ny fakultetsbygning til Aalborg Universitet er fundet
Næste artikelNyt by- og erhvervsområde i Kildedal-området i Ballerup på tegnebrættet