Illustration: AART Architects

AART architects har vundet Realdanias parallelopdrag om at udvide Møltrup Optagelseshjem for hjemløse mænd med en ny multisal. Salen skal give nye muligheder for mændene og være med til at give dem modet og overskuddet til at vende tilbage til samfundet.

Lidt uden for Herning i naturskønne omgivelser ligger Møltrup Optagelseshjem. Det ligger til huse i en hvidkalket herregård fra 1700-tallet, hvor hjemløse mænd i alle aldre bor. De har det tilfælles, at de alle ønsker at lægge alkohol og stoffer bag sig, og på gården får de en hverdag med faste rammer, hvor de hjælper med at drive gården.

Den nye multisal
For at favne fællesskabet på gården har AART udarbejdet et proces- og konceptforløb for udviklingen af den nye multisal. Forløbet skal udvide hjemmet med et ‘Livsrum for udfoldelse’, som skal skabe nye muligheder for fritidsaktiviteter for de beboere, som endnu er for sociale udsatte til at kunne vende tilbage til samfundet. Fritiden er hele omdrejningspunktet for multisalen, hvor beboerne kan dyrke forskellige former for kultur- og idrætsaktiviteter på en hjemmebane, men i tæt samspil med det omgivende lokalsamfund.

Ny bygningslænge på herregården
Med multisalen skal herregården udvides med en ny bygningslænge. Længen skal bygges i forlængelse af den eksisterende bygning og klassiske bygningsstruktur, og på den måde kan længen indskrive sig i gårdens lange historie og formål som optagelseshjem. 

“Samtidig med at have dyb respekt for stedets historie har vi ønsket at signalere, at her sker noget særligt. På afstand vil multisalen derfor indskrive sig som en naturlig del af den eksisterende bygningsstruktur, mens den tæt på vil åbne sig som et alsidigt og transparent rum i tæt kontakt med omgivelserne,” fortæller Mikkel Seier Christoffersen, leder for renovering og transformation hos AART.

Fleksibelt oplæg
Med proces- og konceptforløbet har AART skabt et fleksibelt oplæg, der kan skaleres alt efter, hvor mange penge det bliver skaffet til udviklingen af multisalen. Møltrup Optagelseshjem er derfor i dialog med en lang række fonde og har allerede fået en bevilling på tre millioner kroner fra Herning Kommune.

“Det handler ikke bare om de tre millioner, men også om, at der er en bidragsyder, der går foran. For det kan være svært at finde den første bidragsyder, men når den første er i hus, så begynder det ofte at glide, og det er også det, vi arbejder ud fra nu,” fortæller Ebbe Larsen, forstander på Møltrup Optagelseshjem.

Med den kommunale bevilling er deadline sat til den 1. januar 2020 for projekteringen af multisalen. Bevillingen er afsat under forudsætning af, at Møltrup Optagelseshjem opnår tilstrækkelig ekstern finansiering.

Der bliver blandt andet plads til fysisk udfoldelse i den nye multisal. Illustration: AART Architects
Tidligere artikelRingsted får 210 nye boliger i eftertragtet område
Næste artikelStor interesse for nye boliger i Gellerup