På Østhavnen i Aarhus er Molslinjen rykket ind i en ny kontorbygning designet til at modstå det barske havnemiljø, der ikke er til at komme udenom på den nyetablerede færgeterminal. Byggeriet er udstyret med robuste facadeplader, som ikke bare holder til vejr og vind, men også tilfører et levende udtryk af træ.

Når kursen er sat mod sommerens destinationer, og færgepassagerer fra nær og fjern forventningsfuldt venter på at stige ombord på Østhavnens færgeterminal, bliver det med udsigt til Molslinjens nye administrationsbygning.

Med placering på kanten af havet er byggeriet beliggende i et udsat miljø, og det har medført høje krav til facadebeklædning og vedligeholdelse:

– Vores nye administrationsbygning ligger i vandkanten og er derfor udsat for al slags vind og vejr. Så vi havde brug for en facade, som kan tåle den hårde belastning, være så vedligeholdelsesfri som muligt og samtidig give vores bygning et udseende med karakter, siger Steffen Maagaard Jensen, Port Facility Manager hos Molslinjen i Aarhus.

Havudsigt møder facade i træ-design

Havnemiljøet har dermed sat sit præg på facaden, der udover at være skabt til at klare de medfølgende strabadser, også er inspireret af de naturlige omgivelser:

– Vi har haft fokus på at skabe et byggeri, som falder godt ind i den barske natur, der omgiver byggeriet. Derfor er der valgt facadeplader i træ-udtryk, der spiller op mod det omgivende hav, fortæller Martin Sørensen, der er indkøber hos modulbyggeren Jytas.

Mens der til facaden er anvendt facadeplader fra producenten Rockpanel og isolering fra Rockwool, er indeklimaet sikret med akustiske lofter fra akustikproducenten Rockfon. Molslinjens bygning er beklædt med Rockpanel Woods i de tre farver Ebony Granite, Ebony Limestone og Ebony Slate. Derfor prydes facaden af autentisk træ-design i forskellige nuancer, som skaber et levende udtryk.

Selvom facadepladerne ligner træ, har de lang levetid ligesom sten, da de er lavet af stenfibre fra den vulkanske klippeart basalt. Dermed er der skruet op for både robusthed og bæredygtighed i pladerne, som desuden er genanvendelige og lavet af op til 50 procent genanvendt materiale.

Monteret til at modstå naturens kræfter

– Vores facadeplader er godkendt til kystnære områder, og derfor gør de sig godt på en bygning som denne. Pladerne har en belægning på overfladen, som gør dem ekstra slidstærke og i stand til at modstå de vejrforhold og slag, som følger med den udsatte beliggenhed, fortæller Palle Ramsdal, projektkonsulent hos Rockpanel.

Pladerne er monteret i klink i tre forskellige bredder for at skabe variation og dybde – men også for at øge robustheden:

– Vi har lagt vægt på at vælge en montagemetode, der understøtter facadens holdbarhed, så den modstår de naturkræfter, der nu er. Derfor er pladerne monteret i klink, og det understøtter robustheden, at pladerne overlapper hinanden en anelse. Montagearbejdet er foregået på stedet, og det har øget effektiviteten, at facadepladerne er nemme at forarbejde og håndtere, afrunder Martin Sørensen.

Tidligere artikelAkustikproducent vil booste trivsel med nyt sortiment af farver
Næste artikelRåhus-entreprenør henter ny direktør med passion for ledelse