Ajos A/S har tilbudt alle sine kranmontører specialfremstillede høreværn. De fjerner de høje lyde og sikrer fortsat tydelig kommunikation med omgivelserne.

En byggeplads er sjældent et støjsvagt område. Tværtimod er de kendetegnet ved et højt støjniveau, når håndværkere og maskiner går i gang. Ajos’ egne kranmontører bidrager også til lydbilledet ved opsætning og nedtagning af kraner. Det er ikke en stille proces, og derfor har Ajos sikret sine kranmontører med specialfremstillede og individuelt tilpassede høreværn.

“Ved opsætning eller nedtagning af kraner er der utrolig meget larm fra vores arbejde samt støj fra øvrige maskiner på byggepladsen. Man er hele tiden udsat som kranmontør, især når man arbejder med en mobilkran lige ved siden af. Det er mange decibel, de udsættes for hver uge”, forklarer Christian Heras Trokner, sektionsleder for kraner i Ajos.

Ved opsætning og nedtagning af kraner sikrer en mobilkran, at kranens sektioner befinder sig i de rigtige positioner. De samles ved manuelt at slå dorne udført i kraftig stål i samlingerne, og det sker med en otte kilo tung mukkert.

“Visse kran har et trækværktøj til dorne, hvor de ved hjælp af hydraulik trækkes på plads. Men det larmer også, så man slipper som kranmontør ikke for kraftig støj”, siger Christian Heras Trokner.

Derfor valgte Ajos på kransektionens seneste montørmøde at tilbyde alle montører specielle høreværn, som er formstøbte og dermed tilpasset til den enkelte montørs ører, hvilket sikrer den bedst mulige støjreduktion. Desuden er de nye høreværn, som reducerer støjniveauet med 23 decibel, udstyret med et særligt filter, der dæmper de høje frekvenser mest. Samtidig sikrer høreværnene, at montøren kan føre en samtale med personer omkring sig eller endda tale i telefon med dem i ørerne.

“På en byggeplads er det vigtigt hele tiden at kunne kommunikere med omgivelserne. Især af sikkerhedshensyn. Du skal være klar over, hvad der sker omkring dig, så der ikke opstår farlige situationer. Vi vil gerne beskytte vores medarbejdere bedst muligt, blandt andet mod støjgener, men det skal selvfølgelig ikke ske på bekostning af sikkerheden. De formstøbte høreværn kan de i teorien have på hele tiden uden gener”, siger Christian Heras Trokner.

En af de kranmontører i Ajos, der benytter sig af de formstøbte høreværn, er Kenneth Lynge Nielsen. Han har kun positive oplevelser med sit specielle høreværn.

“De er fuldt funktionsdygtige til vores arbejde. Bærekomforten er endda markant bedre, end de engangs ørepropper i skum vi anvendte tidligere. De var også gode, men de lukkede alle lyde ude, og traditionelle høreværn er tunge og ulidelige at anvende om sommeren. Med de nye formstøbte høreværn kan man uden problemer tale i walkie-talkie med føreren af mobilkranen eller fortsat føre en samtale med folk ved siden af sig”, fortæller Kenneth Lynge Nielsen.

Støbeprocessen består først af en lille skumprop med to snore, som skubbes ind i øret. Derefter bliver øret fyldt op med silikone. Silikonen er kold, men derudover er der ingen gener ved støbningen. Efter fem minutter trækkes proppen ud med snorene, og der er skabt en perfekt afstøbning af personens øregang, som veksles til det effektive høreværn.

“Når vi skal kommunikere med en kranfører, er det vigtigt, at det sker tydeligt og ugeneret. Hørekomforten er meget højere nu, og man kan godt glemme lidt, at man har dem på. Der skal virkelig mange slag til med mukkerten, før dornene er på plads eller ude, og derfor er det fantastisk at have de nye høreværn på”, siger Kenneth Lynge Nielsen.