Foto: Nogle af fremtidens folk i kloakbranchen. Men der er behov for mange flere. Kloakmestre spiller vigtige roller i det store klima-spil, og samtidig skubbes der nu til mange offentlige byggerier.

Der er masser af ledige praktikpladser for anlægsstruktørelever – men branchen glemmer at skilte med dem.

Det skorter ikke på muligheder for unge med lyst til en fremtid inden for anlægssektoren. Mellem 150 og 200 ledige praktikpladser ligger og venter på at blive samlet op hvert år. Men ikke mindst kloakbranchen får solgt sig selv for dårligt og byder kun på omkring 10 procent af de ledige pladser, når unge går i jobbanken.

”Vi oplever, at kloakmesterfirmaer klager over mangel på tilgang til faget og mangel på unge, der vil tage en uddannelse som anlægsstruktør, som er vejen til at blive kloakmester. Men samtidig glimrer de samme firmaer ved deres fravær i kloakbranchens egen jobbank. Det er noget af et paradoks”, konstaterer Benjamin Blichert Christensen. Han er medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Danske Kloakmestre og deriver selv virksomheden BBC Anlæg i Dronningmølle i Nordsjælland.

”Faget har brug for de unge, og de unge har brug for lærepladser, der kan sikre en god fremtid. Tingene går op i en højere enhed, når virksomhed og elev finder hinanden. Derfor lavede vi for et par år siden Danske Kloakmestres egen jobbank, som godt kan betragtes som en slags datingsite for kloakbranchens fremtid”, siger Benjamin Blichert Christensen.

Godkendte pladser

Han lægger imidlertid ikke skjul på, at det har været op ad bakke at få kloakvirksomhederne til at oprette sig som elevpladser. Og det på trods af, at de samme virksomheder gang på gang fortæller, hvor vanskeligt det er at få nye elever.

Datingen foregår på hjemmesiden skideligeglad.dk, hvor vordende kloakmestre kan tjekke de aktuelle praktikmuligheder på et danmarkskort. Her har de vished for, at alle firmaerne er medlemmer af Danske Kloakmestre og tillige er godkendte elevpladser. Over en periode har der typisk været markering ved omkring 20 firmaer på kortet.

”Der burde være mindst fire gange flere. Danske Kloakmestre har omkring 420 medlemmer, og der er behov for stadig tilgang til faget”, siger Benjamin Blichert Christensen.

Genkender problemet

Hos Byggeriets Uddannelser, som er et fælles sekretariat for uddannelserne på bygge- og anlægsområdet, nikker uddannelseskonsulent John Hvass genkendende til problemet med firmaer, der higer efter elever, men ikke gør opmærksom på sig selv.

”Den manglende interesse for kloakmestrenes jobbank ligner til forveksling situationen på hjemmesiden Praktikpladsen.dk. Der er ikke mange, der er klar over, hvor mange ledige praktikpladser, der faktisk er for unge, der vil være anlægsstruktører. På årsbasis mellem 150 og 200. Og der bliver flere, nu hvor der kommer fremskubning af mange offentlige byggerier”, siger uddannelseskonsulenten.

”Dels har kloakmestrene ikke været vant til at mangle elever. De unge mennesker har i rigelig mængde stået og banket på døren. Nu er situationen omvendt. Og dels kæmper både branchen selv og vi hos Byggeriets Uddannelser med at forklare de unge om de mange muligheder, man har som kloakmester”, siger John Hvass.

 

Tidligere artikelMindre støjgener og øget sikkerhed med formstøbte høreværn
Næste artikelThe OMM Halo Jakke: En Uundværlig Del af Outdoor Garderoben