Foto: Timberman A/S // Børnegården i Herning

Langt de fleste børneinstitutioner vælger stadig at lægge linoleum, når deres gulv skal skiftes ud. Men ifølge gulvvirksomheden Timberman er der et mere bæredygtigt alternativ for miljøet, som mange ikke overvejer, nemlig kork. En af de institutioner, der har valgt netop et korkgulv, er Børnegården i Herning, der oplever at gulvet bidrager til et lunt og behageligt miljø. 

Børnegården i Herning, som har 16 og 67 børn i henholdsvis vuggestue og børnehave, havde gamle linoleumsgulve, som efterhånden var blevet slidte og derfor skiftes ud. Og netop på grund af de mange børnehave- og vuggestuebørn, der dagligt leger på gulvet, var særligt høj slidstyrke og god komfort vigtige parametre for deres valg af gulv. I første omgang havde de dog slet ikke overvejet et korkgulv, som en mulig alternativ løsning.

“Mange institutioner er ikke klar over, at et korkgulv kan have en høj slidstyrke og tænker derfor typisk ikke i de baner, når der skal vælges nyt gulv. Men faktum er, at korkgulve sagtens kan følge med det hårdføre linoleum – og samtidig tilføje andre gode funktionaliteter. Derudover er gulvet mindre besværligt og omkostningsfuldt at lægge end linoleum, da man blot kan lægge gulvet ovenpå det gamle gulv i stedet for at afmontere det gamle gulv, og dermed undgår man spartling af undergulvet”, forklarer Poul Kristensen, der er salgskonsulent hos Timberman.

Det var omkostningerne i forbindelse med gulvlægningen, som var et afgørende argument for Børnegården i forhold til deres valg af gulv. Det fortæller Lis Brogård, som er pædagogisk leder hos Børnegården i Herning:

Når man som institution renoverer, har man jo typisk et budget, man skal holde sig inden for. Prisen har derfor en meget stor betydning i forhold til valg af løsning. Selvom et korkgulv i sig selv muligvis er en anelse dyrere end linoleumsgulvet, er det faktisk samlet set billigere med et gulv af kork, fordi gulvlægningsprocessen er langt nemmere og hurtigere med kork. Det er derfor en vigtig pointe at kigge på de samlede omkostninger i stedet for udelukkende at fokusere på gulvets kvadratmeterpris. 

Udover de samlede omkostninger var der også andre parametre, som vægtede højt for Børnegården i Herning. Det var funktionaliteter som varme og gangkomfort:

Vores børn og personale bruger meget tid på at sidde og lege på gulvet, så det er en kæmpe fordel, at korkgulvet både er blødt og behageligt at gå på. Da vores institution er placeret i en ældre bygning uden gulvvarme, betyder det også meget for os, at gulvet har isolerende egenskaber med en lun overflade, så man ikke bliver kold af at opholde sig der i længere tid. I forhold til både pris og funktion er vi derfor utroligt tilfredse med korkgulvet”, lyder det fra Lis Brogård.

Et bæredygtigt alternativ
Et korkgulv har ikke kun en masse praktiske egenskaber, men det er også bæredygtigt. Det fortæller Poul Kristensen:

Et korkgulv kombinerer praktiske hverdagsfunktionaliteter med bæredygtighed og er derfor et rigtig godt alternativ til moderne institutioner, som er klimabevidste og vægter miljøet til vores kommende generationer højt. Med det stigende fokus på bæredygtighed i samfundet er jeg derfor overbevist om, at vi i de kommende år kommer til at se flere børnehaver og vuggestuer, som vælger kork i stedet for linoleum til deres gulve.”

Timbermans nyeste korkgulv fjerner mere CO2 i løbet af hele fremstillingsprocessen, end det udleder, og bidrager dermed positivt til klimaet.

Tidligere artikelEntreprenører får hjælp i projektfasen af ny CO2-beregner 
Næste artikelMosaikhjørnet flytter til nye lokaler