Foto: Pressefoto Ajos / Brian Andersen (tv) og Henrik Harding (th)

Tirsdag 14. januar 2020 gik Brian Andersens liv ind i en ny fase, hvor 15 år med nyresygdom i forværring nu er overstået. Brian har nemlig fået transplanteret en rask nyre fra sin arbejdskollega Henrik Harding.

Hvis du får brug for en ny nyre, så siger du bare til” 
Sådan lød det tilbage i foråret i år 2019 fra Henrik Harding til sin arbejdskollega Brian Andersen, hvis nyrefunktion efter mange års kronisk sygdom næsten var væk. Begge er ansatte hos udlejningsvirksomheden Ajos, hvoraf Henrik på nærmeste hold kunne se, hvordan hans kollega Brian blev mere og mere mærket af sin nyresygdom.

En logisk løsning

Jeg tilbød Brian min ene nyre, fordi det for mig var det rigtige at gøre. Jeg har to sunde og velfungerende nyrer, og kroppen kan sagtens klare sig med den ene. Begge Brians nyrer fungerede ikke, og hvis han ikke modtog en ny, ville han dø. Det var det eneste, situationen handlede om, og så var der i mit hoved kun én meget logisk løsning”, siger Henrik Harding Nielsen.

Efter at have gennemgået en lang række tests og helbredsundersøgelser blev Henrik godkendt som donor, og dermed blev datoen for operationen fastlagt: 14. januar 2020. 

Succesfuld operation

Få dage efter den cirka fire timer lange operation er de to patienter begge i klar bedring.

Jeg mødte op til operationen med stor spænding. Jeg glædede mig selvfølgelig helt vildt. Samtidig var jeg påvirket af den immundæmpende medicin, jeg tager for at nedsætte risikoen for, at min krop vil afvise den nye nyre. Så jeg var glad samtidig med, at jeg følte, jeg havde influenza. Det var en meget underlig fornemmelse”, siger Brian Andersen.

Hvis alt går efter planen, og resultaterne af de løbende prøver og tests taler derfor, kommer Brian hjem i løbet af tirsdag 21. januar. Henrik er det også tilbage til hverdagen, med nu kun én velfungerende nyre i stedet for to.

Tidligere artikelUnge vil bygge med træ
Næste artikelVirksomheder i Danmark efterlyser realisme om bæredygtighed