Illustration: Arkitema Architects

AP Pension bygger Jyllands første svanemærkede lejeboliger i Kolding. Byggeriet markerer samtidig starten på AP Pensions fokus på bæredygtighed og grøn omstilling i deres ejendomme.

I 2021 står Koldings nye vartegn, Kolding Sky, færdigt. Udover at de 100 lejelejligheder vil have en unik udsigt og en central placering, vil det også rumme de første svanemærkede lejeboliger i Jylland. AP Pension står bag byggeriet og har planer om at investere i flere boliger i Kolding i fremtiden. Det står samtidig i forlængelse af, at AP Pension har ambitioner om at understøtte den grønne omstilling inden for byggeriet og i samfundet i det hele taget. De investerer blandt andet i grøn energi, skov og ejendomme. Ambitionen er, at alle fremtidige boligejendomme, som AP Pension opfører, skal være bæredygtige.

Svanemærket byggeri
Kolding Sky er det første svanemærkede byggeri, AP Pension opfører. Det er Arkitema Architects, der står bag udviklingen af boligerne, som kommer til at have et lavt energiforbrug, godt indeklima og et fokus på bæredygtighed i hele byggeriets livscyklus:

“Svanemærkede boliger lever op til bygningsreglementets skrappeste energikrav. I Kolding Sky opnås det gennem energieffektive konstruktioner, A-mærkede vinduer, ventilation med varmegenvinding og el-producerende solceller på taget. I et svanemærket boligbyggeri stilles der desuden særlige krav til byggematerialerne, som skal leve op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det er en vigtig forudsætning for, at de senere kan genanvendes.” siger Amdi Worm, civilingeniør ved Arkitema Architects.

Svanemærket bidrager til, at boligerne får et troværdigt og genkendeligt forbrugermærke, så det bliver nemt for lejerne at gennemskue bæredygtigheden.

“I AP Pension arbejder vi hver dag for at varetage kundernes interesser bedst muligt, og vi oplever lige nu, at der er en stor interesse for at bidrage til en bæredygtig udvikling. Derfor er vi også utrolig glade for, at vi nu kan tilbyde svanemærkede boliger til kunderne,” siger Peter Olsson, administrerende direktør i AP ejendomme.

AP Pension vil få overrakt Svanemærket licensen til Kolding Sky på Building Green messen den 31. oktober.

Fakta om Kolding Sky

 • Etager: 19
 • Højde: 70 meter
 • Lejligheder: 98
 • Størrelse: 74-157 m2
 • Bygherre: AP Pension
 • Miljøcertificering: Svanemærket
 • Arkitekt: Arkitema

Om svanemærkning af bygninger
Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. En svanemærket bygning er kendetegnet ved:

 • Lavt energiforbrug og præmiering for brug af vedvarende energi
 • Godt indeklima gennem krav til blandt andet ventilation, dagslys, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi
 • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter
 • Lever op til strenge krav til bæredygtigt, certificeret træ
 • Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri

Tidligere artikelCJ A/S åbner ny afdeling på Fyn
Næste artikelArkitekt fra KADK vinder pris for bæredygtig brug af beton