Foto: Pexels.com

Hvis en by kan rumme samfundets mindste, så må den i princippet kunne rumme alle. Dansk Arkitektur Center har derfor valgt at slå dørene op til en ny og anderledes udstilling om innovativ arkitektur og byggeri med barnet i centrum.

Udstillingen går under navnet, Kids’ City, og er skabt i samarbejde med toneangivende danske tegnestuer. Formålet med projektet er at sætte fokus på, hvordan København i dag har opnået status som en af de bedste steder i verden at bo og leve i som barn. Udstillingens besøgende børn bliver mødt med både leg og læring, samtidig med at det voksne publikum inviteres til enten at lege med – eller at fordybe sig i tankerne bag børnevenlig byudvikling og byggeri i hovedstadsområdet. Udstillingen åbnede officielt den 7. februar.

En by der kan rumme børn er en by for alle
Et stigende antal børnefamilier vælger at blive i storbyerne og få børn i modsætningen til at flytte ud til forstæderne. Om 10 år spås alene København, som allerede omtales som “børnenes by”, at have 18.000 flere 0-15-årige børn end den har i dag.

Men hvad er det, som er med til at gøre en by god at bo og leve i? Er det gode institutioner, supercykelstier, havnebade, gode (lege-)pladser og smukke tårne? Eller er det at få lov selv at cykle i skole og nemt kunne komme på et godt hospital, hvis man bliver syg?

Dansk Arkitektur Centers vil med forårsudstillingen sætte fokus på, hvordan en “god by” kan opleves af både børn og voksne. For hvis en by kan rumme samfundets mindste, så kan den i princippet rumme alle. Udstillingen handler derfor om rummelighed, alsidighed og om velfærdsstatens udvikling og fællesskab.

Arkitektur i alles øjenhøjde
I Kids’ City er det muligt både at lege, bygge og brænde krudt af samtidig med, at man bliver klogere på byens former, figurer, lyde og skala. Forårsudstillingen rummer nogle af de bedste installationer og steder, som vi kender. Det er eksempelvis muligt at rutsje ned af en mini udgave af Bjarke Ingels’ Amagerbakke, lege med skalaen med mini- og maximøbler i tegnestuen COBEs træhuse samt at klatre i Adepts fleksible legekonstruktion. Man kan derudover også gå på opdagelse i Camp Adventures tårn eller lytte til byens mange lyde i høretelefoner og gætte, hvor de kommer fra. 

Man kan også se hvordan byens offentlige rum udvikles, eksempelvis hvordan BørneRiget, Rigshospitalets kommende hospitalsfløj til børn, unge og gravide, kommer til at se ud eller man kan lege byplanlægger og bygge videre på byen i spillet Minecraft, med LEGO eller papir og blyant.

For de voksne foldes tanker og idéer bag byens installationer og områder, af blandt andet tegnestuerne COBE, 3XN, Effekt, ADEPT, BIG Architects, Dissing+Weitling og MONSTRUM, ud i et visuelt bånd på udstillingens vægge. Derudover kommer en række nye lydhistorier om hvad det er, som gør København til en særlig by at være barn og voksen i og om børnenes rolle i arkitektur og byudvikling. Dette fortælles af Københavns Kommunes Stadsarkitekt, Camilla van Deurs.

Kids’ City udstillingen er støtte af Foreningen Realdania.