Foto: Enemærke & Petersen

Hvad koster det egentlig at genbruge dine byggematerialer? Med nedrivningsplanen Den Cirkulære Ressourceplan kan Enemærke & Petersen kortlægge, hvilke økonomiske og ressourcemæssige fordele der er ved at genbruge byggeaffald.

Betaler det sig at genbruge byggeaffald som eksempelvis tegl og spær fra nedrivning? Svaret er enkelt – Ja! men det kræver også et stort overblik samt en masse planlægning. I et nyt InnoByg-projekt kald Den Cirkulære Ressourceplan, har Enemærke & Petersen forsøgt at kortlægge, hvordan en nedrivningsplan kan bruges til at identificere økonomiske fordele ved at genbruge byggematerialer, som ellers var skrottet.

Guiden skal italesætte den samlede værdi af gammelt byggematerialer i kroner og øre, så bygherre og rådgivere kan få et overblik over, om det kan betale sig at genbruge. Vi vil gøre det lettere at indtænke affald som nye materialer i byggesager”, siger Anders Sørensen, der er forretningsudvikler i Enemærke & Petersen.

I renoveringssager betaler genbrug sig

En af hovedpointerne i rapporten er, at det har økonomisk værdi at lave nedtagning fremfor nedrivning i renoveringsprojekter. Rapporten viser nemlig klare fordele ved at bevare byggematerialer, når man står overfor en eksempelvis renovering, da der ofte er opstillet stilladser eller lignende, som kan bruges til at fragte materialer ved nedtagning.

Det koster samlet set 30 % mere i nedrivningssager at bevare byggematerialer ved nedtagning, men samtidig er de gamle materialer tit i meget bedre kvalitet end de nye materialer. En ekstra bonus er også, at man minimerer ressourceforbruget og sparer CO2”, siger Anders Sørensen.

Rapporten viser dog også, at ved dårligt bevarede bygninger eller ved totalnedrivninger vil det være dobbelt så dyrt at bevare materialer. Derfor har forskellene fra byggesag til byggesag også været en af grundene til, at projektet har mundet ud i et skema, så den enkelte bygherre selv kan komme i gang med at lave en ressourceplan:

Det skal ikke være beslutningsprocessen, der tager tid. Vi ved, at det er de færreste byggesager, der medtænker tid til genanvendelse i byggesagen, for det tager ekstra tid. Det har været vigtigt for os, at guiden kan hjælpe med til at lave hurtig vurdering af, hvad det koster at genbruge på byggepladsen. Omkostninger kan man så holde op med prisen for nye materialer ”, siger Anders Sørensen.

Tænke ressourcer som affald

Bygge- og anlægsbranchen står for ca. en tredjedel af den samlede affaldsmængde i Danmark, hvilket er baggrunden for projektet. Med Den Cirkulære Ressourceplan skal man derfor hurtigt kunne identificere markedsmuligheder for materialer, inden nedrivning af bygningen går i gang og materialerne bliver ødelagt eller blandede.

Vi har haft fingrene helt nede i materien og forsøgt at vurdere, hvad det koster at genanvende de enkelte materialer som tegl, træ og spær i guiden, så bygherre og rådgiver får et kvalificeret bud på, hvad der kan være af perspektiver ved hvert element i bygninger”, siger Anders Sørensen.

Tidligere artikelSpangenberg & Madsen satser på Trekantområdet med ny leder
Næste artikelKids’ City: Udstilling om byudvikling for samfundets mindste