Foto: Pexels.com

Danskerne bor i gennemsnit på 52,5 kvadratmeter per person, men billedet er et andet i København. Her må folk nøjes med 40 m2 per person. Til gengæld kan beboerne på Samsø brede sig på i gennemsnit 74,5 m2 per person. Ny opgørelse fra Dansk Byggeri, viser at antallet af kvadratmeter per person varierer alt efter, hvor i landet vi bor.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor mange kvadratmeter danskerne har til rådighed. Fortæl mig dit postnummer, og jeg skal fortælle dig, hvor mange kvadratmeter du bor på.

I København og i omegnskommunerne er der færrest kvadratmeter som danskerne har til rådighed. Fx 40,1 m2 i København, 41 m2 i Hvidovre og 43 m2 i Tårnby. Der er til gengæld i Jylland plads til større armbevægelser. Eksempelvis i den jyske hovedstad Aarhus har hver indbygger i gennemsnit 45,8 m2, i Thisted 63,5 m2 og i Tønder 64,8 m2.

Kort sagt kan man sige, at københavnerne bor dyrt og småt, mens jyderne bor stort og flot. Boligarealet per person hænger sammen med efterspørgslen på boliger i lokalområdet. En større efterspørgsel presser kvadratmeterprisen op, og det sætter en grænse for, hvor stor en bolig, man har råd til at købe. Og så har husstandsindkomsten, den gennemsnitlige familiestørrelse i de enkelte kommuner samt til- og fraflytninger mellem kommunerne naturligvis også betydning. Hver måned kommer der i gennemsnit 800 til 900 nye indbyggere til København, men antallet af nye boliger følger ikke med, og det presser prisen op og antallet af kvadratmeter per indbygger ned”, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Flest kvadratmeter til rådighed findes derimod på de danske øer. Beboerne på Samsø har eksempelvis i gennemsnit 74,5 m2 per person til rådighed, mens tallene på Ærø og Læsø er hhv. 73,3 m2 og 72,3 m2

København er for sent ude

Antallet af indbyggere i København er i perioden 2010-2019 vokset med 95.000, mens Aarhus som Danmarks næststørste by er vokset med cirka 39.300 indbyggere.

“I Aarhus og i andre storbyer som Odense og Aalborg har man i langt højere grad formået at bygge de nødvendige boliger i samme tempo som antallet af indbyggere er steget, mens København er kommet alt for sent ud af starthullerne”, siger Jacob Hangaard.

Skulle antallet af boliger i København have fulgt den samme procentvise vækst som kommunens befolkning, skulle 52.000 boliger have været bygget i stedet for de cirka 24.000 boliger, som kommunen er vokset med i perioden 2010-2019.

Lidt firkantet sagt burde der i løbet af de seneste ni år have været bygget op imod 28.000 flere boliger i København, og netop det afspejler sig også i boligpriserne i dag”, siger Jacob Hangaard.

Mens boligpriserne i København på særligt lejligheder er steget, er boligareal per person i gennemsnit faldet med 2,1 m2 i perioden 2010 til 2019. Det er på landsplan til gengæld steget med knap én kvadratmeter.