Foto: Pexels

Der er lige så stor forskel på mængden af nybyggeri i Aalborg og København, som de ligger langt fra hinanden. I Aalborg har byggeriet siden 2010 formået at følge og overgå befolkningstilvæksten, hvor udviklingen i København er gået den anden vej.

I landets fire største byer har byggekraner været en fast del af bybilledet de sidste mange år. Byggeaktiviteten har især haft til formål at imødekomme væksten i indbyggertal, som byerne har oplevet. I Aalborg har man været ekstrahurtig; faktisk i en så stor grad at antallet af nye boliger har overgået befolkningsvæksten. Det viser en ny analyse med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik, som Spar Nord står bag. Her fremgår det, at byens samlede boligudbud er vokset med 10,6 procent siden 2010, mens antallet af indbyggere samtidig er steget med 9,1 procent. 

Tilsvarende er byggeriet i Aarhus og Odense også relativt tæt på at følge tilstrømningen af nye borgere, men i København er det gået i en anden retning. Her er der nemlig kommet hele 18 procent flere borgere til, men blot 8,1 procent flere boliger. 

Fælles for København, Aalborg, Aarhus og Odense er, at indbyggertallet i stor grad har været drevet af unge, som er flyttet efter uddannelse. I Odense tegner de 20 til 30-årige sig ifølge analysen for hele 78 procent af byens indbyggervækst, mens samme aldersgruppe i Aalborg, Aarhus og København har stået for henholdsvis 67, 52 og 32 procent af tilstrømningen. 

“De unge vil typisk efterspørge de helt små boliger, og det kan man også se på udviklingen i boligmassen i særligt Aalborg og Aarhus, hvor henholdsvis 45 procent og 41 procent af boligvæksten kommer fra boliger på under 75 kvadratmeter. I Odense er andelen 34 procent, mens de små boliger blot står for 7,4 procent af det udvidede boligudbud i København,” siger cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm. 

Udvikling i boligmassen og indbyggertallet siden 2010:

By: Vækst i boligmasse Vækst i indbyggertal
København 8,11% 17,94%
Odense 6,31% 7,97%
Aarhus 11,85% 12,66%
Aalborg 10,55% 9,11%
Tidligere artikelNu er arkitekterne til 500 nye bæredygtige boliger ved Køge Kyst blevet udpeget
Næste artikelAltan.dk satser på det professionelle marked