Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne

To ud af tre el- og vvs-installatører har inden for de senest 12 måneder haft opgaver, hvor de har måttet udbedre arbejde udført af uautoriserede håndværkere. Selvom det er billigere at få lavet arbejde af en uautoriseret håndværker, kan det komme til at koste mange penge.

En ny undersøgelse blandt el- og vvs-installationsfirmaer fra TEKNIQ Arbejdsgiverne viser, at 66% af installatørerne oplever, at brugen af de uautoriserede håndværkere er et problem, mens 59% oplever, at problemet har været stigende de seneste to år. 

Sikkerheds- og sundhedsrisiko
Inden man beslutter sig for at få en autoriseret håndværker til at lave arbejde i ens hjem, skal man have med i overvejelserne, at det kan medføre sikkerheds- og sundhedsmæssige konsekvenser: 

”I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer. Noget tyder på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden,” siger Simon O. Rasmussen, der repræsenterer 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Uautoriseret arbejde kan koste dyrt
68% af installationsvirksomhederne har indenfor de seneste 12 måneder haft opgaver, hvor de har udbedret autoriseret håndværksarbejde, og det kan blive dyrt.

”Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret,” siger Simon O. Rasmussen.

Derfor er rådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne også klart:

”Vi opfordrer på det kraftigste til, at man benytter autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom man er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl. Det betaler sig i det lange løb,” siger Simon O. Rasmussen.

To tredjedele af installatørerne har udbedret arbejde udført af en uautoriseret håndværker. Illustration: TEKNIQ Arbejdsgiverne

Tidligere artikelBetonbranchen vil halvere CO2-udledningen fra betonbyggeri de næste 10 år
Næste artikelCASA ansætter ny udviklingsentreprenør