Foto: Home A/S

Ny YouGov spørgeundersøgelse for Home A/S viser, at boligmarkedet står stærkt – danskerne er især interesserede i sommerhuskøb i 2020 efter rekordsalg i 2019.

Det seneste køberbarometer, gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden Home, viser et højt antal af sommerhuskøbere. Køberbarometret er en indikator for aktiviteten på boligmarkedet. Spørgeundersøgelsen er repræsentativ og gennemført blandt 2000 danskere, der har svaret på deres planer for køb af boligkøb over det næste halve år. 

Fordobling af interesse i sommerhus
Hele 4 % af danskerne svarer, at de har planer om at købe sommerhus, hvor halvdelen allerede er aktivt boligsøgende. I 2019 var tallet 2 %, og samme købsinteresse er ikke set siden juli 2018. 

”Vi rundede 10.000 sommerhus-handler hos ejendomsmæglerne i 2019 efter et hop på hele 15 % i sommerhushandlerne. Den nye måling giver et tydeligt signal om, at det gode salg ser ud til at fortsætte i månederne, der kommer,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Den lave rente, voksende friværdi og flere penge til rådighed blandt de fleste danskere er årsager til det støt stigende sommerhussalg. Men der er også sket et stemningsskifte de seneste år, fremhæver Home:

“Sommerhuset har genvundet vores hjerter, og det ser ud til, at vi har et stort ønske om et fristed, der slet ikke er opfyldt endnu,” siger Michael Dalsager.

Københavnerne på jagt efter sommerhus
Men det er ikke kun sommerhussalg, der er steget de seneste år. Udlejning af danske sommerhuse har også oplevet en markant stigning.

”Det er populært at holde ferie i vores sommerhuse, og det har selvfølgelig også gjort, at der er flere ejere og potentielle sommerhuskøbere, der får øjnene op for den mulighed at supplere med gode lejeindtægter,” siger Michael Dalsager.

Københavnerne udviser den største interesse for sommerhuskøb, hvor hele 7 % svarer ja. Interessen er mindst i Sydjylland og Vest- og Sydsjælland, hvor 2 % svarer ja.  

”Det giver god mening, at interessen er størst i Hovedstaden, der har set de allerstørste værdistigninger på helårsboligen. Mange bor i lejlighed og drømmer om græs under fødderne og sand mellem tæerne. Derfor er københavnerne storaftagere af sommerhuse både i Nordsjælland og i Vest- og Sydsjælland, hvor de kan nå frem til sommerhuset inden for en times kørsel fra bopælen,” siger Michael Dalsager.

Danskerne søger også hus og ejerlejlighed
Køberbarometret i 2019 for 1. kvartal af 2019 viser også, at på høje 7 % af danskerne er interesserede i huskøb, og køberne af ejerlejlighed ligger på stabile 5 %.

Køberbarometret sætter også tal på, hvor mange der allerede er aktive – ca. to tredjedele af købere efter helårsbolig svarer, at de allerede er aktivt søgende, 68 % af huskøberne og 66 % af lejlighedskøberne.

Kilde: Analyseinstituttet YouGov for Home

Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år? 
Base2041
Ja (NET)15%
Ja, hus/rækkehus7%
Ja, lejlighed5%
Ja, sommerhus/fritidsbolig4%
Ja, anden type bolig1%
Nej85%
Totalsum101%

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov med 2041 CAWI-interviews med danskere i alderen 18+ år i perioden 10.-15. januar 2020.

Tidligere artikelDemensvenligt byggeri med Fællesskabets Hus i Ry
Næste artikelDansk Mobil Beton A/S producerer bæredygtig beton på byggepladsen