Foto: Megatrade A/S PR // De klassiske trekantslåse, som vi kender dem, yder så godt som ingen beskyttende effekt mod nysgerrige hærværksfolk. Selv en tiårig kan åbne sådan en lås, og er man først inde i skabet, så er det let både at forstyrre forsyningen og skabe stor og dyr ravage på installationen, som der udover materialeomkostninger yderligere skal sendes en installatør ud for at rette op på, fortæller Anders Melgaard fra Megatrade

Hollands infrastruktur har taget et kvantespring frem i forhold til sikkerheden, mens danske installationsskabe ikke har udviklet sig i årevis. Elektroniske låse sætter nu nye standarder for sikkerhed.

I årevis har de klassiske grå og grønne installationsskabe, som pryder de danske vejkanter, været adgangen til vigtig infrastruktur som el-, lysregulering og it-forbindelser. Men selvom samfundet i stigende grad er afhængig af disse funktioner, så er låsene og dermed sikkerheden på skabene ikke fulgt med. Men nu skifter hollandske forsyningsselskaber til EMKAs elektroniske låsegreb.

”Det er op til de enkelte forsyningsselskabers risikovurdering, om låsene skal opgraderes, ligesom det naturligvis også er selskaberne som ejer skabene, som så selv står for en sådan opgradering”, siger forsknings- og teknologidirektør fra Dansk Energi, erhvervs- og interesseorganisationen for energiselskaber i Danmark, Jørgen S. Christensen, og uddyber:

”Vi har endnu ikke set nogen angreb på disse skabe, som har karakter af terror, men det er åbenlyst at vores fælles forsyning er noget vi skal værne om. Ved større forsyningsstationer som forsyner flere brugere, er der naturligvis alarm, men det optimale er selvfølgelig helt at undgå indbrud i skabene.”

Elektroniske låse sikrer infrastruktur
Hollandske it-leverandører har forstået vigtigheden af at sikre infrastrukturen, og derfor bliver der frem mod 2021 investeret i 1500 elektroniske låse fra den tyske producent EMKA, som skal beskytte it-installationsskabe over hele Holland.

”De elektroniske håndtagslåse fra EMKA udmærker sig ved at være både dirkefri og ved, at når skabet er låst, så er selve grebet indfældet i låsen og altså ikke sådan lige til at rive og flå i,” fortæller Anders Melgaard, salgschef ved grossisten Megatrade, som er eneforhandler på EMKA-grebene i Danmark.

EMKAs låsegreb er styret med RFID-læsere, som sikrer en præcis kontrol med og logning af, hvem der har adgang til et givent skab og mistede nøglechips eller opsagte medarbejdere kan således også spærres for at undgå misbrug.

En besparelse på flere måder
Selvom engangsinvesteringen i de elektroniske låse er højere end i klassiske nøgler, vil investeringen på lang sigt tjene sig ind i både mandetimer og udstyr. Ifølge Anders Melgaard betyder investeringen også større sikkerhed i forsyningen:

”De klassiske trekantslåse som vi kender dem, yder så godt som ingen beskyttende effekt mod nysgerrige hærværksfolk. Selv en tiårig kan åbne sådan en lås, og er man først inde i skabet, så er det let både at forstyrre forsyningen og skabe stor og dyr ravage på installationen, som der udover materielomkostninger yderligere skal sendes en installatør ud for at rette op på.”

”Med en elektronisk lås kan man vælge både den simple løsning med personlige nøglekort til hver enkelt helt op til den store computerstyrede overvågning med logning i realtid, fjernlåsning af skabe og automatisk alarm ved indbrud.”

Tidligere artikelFredet kirke renoveres med omtanke for historie og nutidige byggekrav
Næste artikelCobblestone bliver til Cobblestone Asset Management