Foto: PR SWEDOOR // Sct. Nicolai Kirke

Sct. Nicolai Kirke i Vejle har netop været igennem en grundig indvendig istandsættelse, hvor dørene er skræddersyet til den fredede kirke. Den nye renovering har til formål at forfine kirken og integrere nye funktioner med så få “nænsomme” indgreb som muligt af hensyn kulturhistorien omkring kirken.

Den fredede kirke Sct. Nicolai i Vejle har siden juli i 2018 været under ombygning og derfor også lukket for offentligheden. Men nu er projektet færdigt, og den indvendige istandsættelse har været for at optimere bygningen, samt skabe mere liv og aktivitet i kirkerummet. Alteret er eksempelvis blevet rykket længere frem i kirken, og sognegårdens faciliteter er blevet integreret på atypisk vis med henblik på at opnå mere nærhed mellem kirkens ansatte, menigheden, byens borgere og besøgende. 

“Istandsættelsen af Sct. Nicolai Kirke adskiller sig fra øvrige projekter ved at indtænke liv og aktivitet i kirkerummet, hvor sognehuset eksempelvis rykkes ind i kirken, som giver konfirmander mulighed for kirkegang indenfor kirkens vægge. Samtidig har vi arbejdet med at tilføje flere funktioner som et mødelokale i korets østende og kunst på væggene for at inspirere og motivere til liv i bygningen”, siger Anders Glavind fra E+N Arkitektur A/S.

Restaureringen af Sct. Nicolai kirke tager udgangspunkt i reversibilitet-princippet, hvilket betyder, at det arkitektoniske indgreb skal berører selve bygningen mindst muligt. Og dermed skal føres tilbage til standen før restaureringen, hvis aktuelt. Arkitektfirmaet har med dette projekt derfor haft fokus på fleksible løsninger, der tager højde for bygningens originale detaljer og bærende rammer:

“For os som arkitektfirma er det et spændende og samtidig udfordrende arbejde, når kirker som Sct. Nicolai skal restaureres. Det kræver, at vi tænker i innovative og kreative baner, da alle nye elementer skal skræddersyes bygningen og samtidig overholde tidens krav til blandt andet lyd og brand. Der er derfor en masse elementer, der skal passe sammen, og det kræver, at vi har nogle dygtige producenter, som kan imødekomme vores krav og ønsker”, siger Anders Glavind.  

Arkitektfirmaet E+N Arkitektur A/S har blandt andet arbejdet tæt sammen med entreprenør- og tømrervirksomheden Raunstrup, samt dørproducenten SWEDOOR, der har specialfremstillet 20 døre til kirken.

Foto: PR SWEDOOR // Sct. Nicolai Kirke

Peter Sejling, salgs- og marketingdirektør for SWEDOOR i Nordeuropa forklarer følgende om deres medvirken i projektet: 
“Sct. Nicolai Kirke i Vejle er et spændende projekt, da bygningen er fredet, og derfor er det vores opgave at få byggematerialerne til at passe så naturligt ind som muligt, hvilket de buede døre på specialmål er et godt eksempel på. Sporudfræsningerne indgår ligeledes som en del af en større fortælling, og det har derfor været en interessant opgave, som nu kommer til sin fulde ret i kirkerummet”

Tidligere artikelDelehusene vinder Årets Byggeri
Næste artikelHollands infrastruktur øger sikkerheden med elektroniske håndtag