Foto: Peter Kranz, adm. direktør, Eurotag Danmark A/S
Ifølge tagpapproducenten Eurotag Danmark vil renoveringsopgaver, som kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt, holde liv i små og mellemstore virksomheder. Det vil uden at gå på kompromis med folkesundheden sikre at byggeriets hjul holdes i gang.
I denne tid er byggebranchen også ramt af Corona, som medfører at mange bygherrer aflyser opgaver, og hovedentreprenører lukker byggepladser. Senest har Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, vurderet, at krisen vil kunne ramme byggeriet hårdt og har i samme ombæring valgt at nedjustere sine forventninger til dette års økonomi.
Selvom situationen vil ramme hele byggeriet, så er der ifølge Peter Kranz, adm. direktør hos tagpapproducenten Eurotag Danmark A/S, ingen tvivl om, at det først og fremmest bliver de små og mellemstore virksomheder som vil opleve de største økonomiske udfordringer – og i værste tilfælde må dreje nøglen om:
“Heldigvis har regeringen allerede vist sig handlekraftig under krisen og har for nyligt foreslået en omfattende økonomisk hjælpepakke til små virksomheder samt udskydelse af betaling af moms og skat for disse. Det er enormt positivt, men jeg mener godt, at vi kan gå skridtet videre, når det kommer til, hvordan byggeriet kommer igennem krisen. For her er der faktisk nu en oplagt mulighed for også at holde branchen beskæftiget. Nøgleordet er ’renoveringer’.”
Renoveringer kan redde de udsatte virksomheder
Især offentlige bygninger står tomme, nu hvor landets skoler, universiteter m.m. ligger øde hen. Det skaber faktisk optimale arbejdsbetingelser for udførelse af de lovpligtige eftersyn og færdiggørelse af de mange renoveringsopgaver, som ofte vil foregå udendørs og typisk i sommerperioden. Opgaver, som derfor er bestilt, men blot afventer på at blive sat i gang.
“Min opfordring til både stat, kommuner og andre bygherrer er klar: Sæt gang i alle de bygge- og renoveringsopgaver, som kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt – for eksempel fordi de foregår i det fri. Det vil bidrage til at holde branchen beskæftiget og kan ikke mindst være med til at redde nogle af de SMV’er, hvis eksistensgrundlag er truet i disse tider”, siger Peter Kranz og fortsætter:
“Vi står i en situation, der befordrer, at vi tænker i muligheder og ikke kun i begrænsninger. Og hvis skolen eller børnehaven alligevel trænger til maling, har vi nu en oplagt mulighed for at sætte arbejdet i gang med det samme. Det er alt andet lige lettere at male en børnehave, når den ikke er fuld af glade og nysgerrige børn. Og på samme måde vil det være en god idé at lakere gulvet i sportshallen, nu hvor den alligevel ikke benyttes.”
Tagpap-direktøren slår fast, at det naturligvis er muligt at iværksætte forsvarlige, midlertidige løsninger, hvor håndværkerne holder forsvarlig afstand. Alt sammen fordi sundhed og sikkerhed skal have førsteprioritet.