Nye tal viser, at byggevirksomheder i de kommende år først og fremmest vil skyde penge i løsninger, der skal fjerne CO2 fra byggeriet. Et stort fokus bliver på it, AI-tjenester og robotter.

Ny undersøgelse fra Autodesk Construction Cloud blandt 1.000 skandinaviske entreprenører og underentreprenører, heraf 250 i Danmark, viser, at investeringer i bæredygtighed bliver en nøgleprioritet i de kommende to år.

27 procent – og flest – af byggevirksomheder vil investere midler i platforme og færdigheder, der leder mod netto nul-kuldioxidemissioner (net zero carbon. red.).

“At nul-emissioner i byggeriet er det, som flest byggevirksomheder vil investere i, viser, hvor stort ønsket om et mere bæredygtigt byggeri er. Det skal ses i lyset af, at byggeriet bliver mødt med stadig strengere krav om bæredygtighed, både politisk og fra investorer, der i stigende grad investerer i bæredygtighed,” siger Nicholas Klokholm, salgschef i Norden og resten af Europa hos Autodesk Construction Solutions.

24 procent vil kanalisere investeringskroner over i it, og så venter en stor del af virksomhederne i de kommende fem år også at sætte penge af til emerging tech.

Heraf vil 31 procent af interviewpersonerne investere i dataanalysefunktioner, som skal hjælpe virksomhederne med at bearbejde de stadig stigende mængder data, og på de efterfølgende pladser følger investeringer i AI-tjenester (29 procent) og robotter (26 procent).

It og ny tech centralt for bæredygtighed

Det overrasker ikke Nicholas Klokholm, som vurderer, at it og ny tech bliver udslagsgivende for virksomhedernes realisering af deres grønne ambitioner.

“Med opdaterede it-værktøjer kan byggevirksomhederne effektivisere og strømline deres produktion, så de med tiden implementerer en praksis på alle niveauer, der skærer energiineffektive beslutninger fra. AI til at visualisere og præteste byggeløsninger har allerede vist, at det er værdifuldt, og så vil vi i stigende grad se værdien af byggerobotter, fordi prefab og onsite-produktion af byggeelementer formentlig kommer til at spille en stadig større rolle,” siger Nicholas Klokholm.

Byggeriet udleder omkring 20 procent af verdens CO2, men massive investeringer i bæredygtige løsninger kan også være med til at styrke byggeriets omdømme som en endnu mere klimabevidst aktør, vurderer Nicholas Klokholm, Autodesk Construction Cloud.

Grønne investeringer styrker omdømme

CO2-beregninger har indtil videre vist, at bygninger gennem hele deres livscyklus i gennemsnit står for cirka for 40 procent af verdens CO2-udledninger (selve opførelsen står for omtrent halvdelen), og viljen til fremover at gøre byggeriet klimaneutralt, bakket op med kolde kontanter der investeres i bæredygtighedsunderstøttende it og tech, vil desuden være positivt for byggeriets omdømme, fremgår det af undersøgelsen.

 

Tre ud af ti virksomheder – 30 procent – mener, at byggeriet har et imageproblem som karrierevalg. Faktisk er den mest almindelige årsag til den forventede mangel på kvalificeret arbejdskraft i de næste fem til ti år – svarer 25 procent – en tro på, at byggeri er mindre attraktivt end andre sektorer.

“Det er positivt for byggeriets ry og omdømme som arbejdsplads, hvis det på denne måde demonstrerer handlekraft og aktivt går ind i kampen for øget bæredygtighed. Det kan fremover også gøre det nemmere at tiltrække et stærkere felt af medarbejdere med de rette færdigheder inden for bæredygtighed og ESG, hvilket igen kan påvirke arbejdet med bæredygtighed positivt,” tilføjer Nicholas Klokholm.

Autodesk-undersøgelsen blev foretaget mellem den 20. december 2022 og 4. januar i år og fandt sted i Norge, Sverige, Finland og Danmark med 250 adspurgte i hvert land.

Tidligere artikelAarhus’ højeste boligbyggeri i træ danner rammerne for et bæredygtigt fællesskab
Næste artikelDanskundervisning og en åben arbejdsgiver: Sådan faldt Adrian fra Rumænien til hos Torben fra Farsø