Foto: Elma Instruments // Kontorlandskab

Når man taler om indeklima er det oftest luftkvaliteten med CO2, temperatur, luftfugtighed, trækgener, akustik og støj, som nævnes. Men lys er også et indeklimaparameter, som kan have stor indflydelse på sundhed og velvære, påpeger Elma Instruments. 

Lysets måling i lux
Mange opfatter stadig lys som lux. Belysningsstyrke er også den hyppigst målte parameter for lys og et luxmeter er standardudstyr i alt fra en elektrikers til en arkitekts værktøjskasse.

Den rette mængde lys, altså et passende luxniveau, er også meget vigtigt, og både for lidt og for meget lys er anstrengende for øjnene, hvilket kan føre til træthed, spændinger og f.eks. hovedpine. 

Belysningsstyrke måles i lux, men det er vigtigt at vælge det helt rigtige luxmeter. Lys er nemlig mere end blot dét, som øjet ser. Det synlige lys er kun et meget lille udsnit af spektret, ligesom øjet ikke er lige følsomt over for lys ved alle synlige bølgelængder og indfaldsvinkler. Øjets følsomhed over for grønt lys, er f.eks. langt højere end over for rødt lys. Derfor skal øjets følsomhed over for lysets spektrum V(λ) og indfaldsvinkel simuleres meget præcist for at få en præcis måling. 

Der er øgede krav til anvendelse af luxmeter i f.eks. EN5032 klasse C og B eller tilsvarende, som netop simulerer øjets opfattelse af lys meget præcist. Derfor er det netop ikke ligegyldigt, hvilket luxmeter man vælger, og store måleafvigelser kan forekomme, hvis man ikke anvender anvender et egnet luxmeter. 

Lysets indflydelse på vores kroppe og humør
Tidligere var lux den vigtigste måling. Men med moderne, komplekse lyskilder, er lys blevet avanceret elektronik. Farvegengivelsen- og temperaturen kan have indflydelse på, hvordan man ser verden og kan dermed påvirke humøret. Usynlig flicker, altså flimren i lyset, presser nervesystemet og kan i yderste konsekvens føre til epileptiske anfald. I landbruget har man altid vidst, at flickerfri belysning er vigtigt, da koen producerer mindre mælk og hønsene hakker i hinanden, hvis lyskvaliteten er dårlig og belastet af flicker. Men alligevel accepterer vi flimrende lys på kontorerne. Kunstigt lys påvirker os hele dagen, når vi opholder os indendørs, og er dermed en af de mest konsistente, men også oversete, indeklimaparametre, som påvirker vores liv og helbred.

Lysmåling i rivende udvikling
Hvad der tidligere krævede et laboratorium og millionudstyr, er nu blevet håndholdt og prisen er styrtdykket. Luxmetre, som ligger ekstremt nær det menneskelige øje, sikrer korrekt luxmåling i alle belysningstyper, og spektrometre måler hundredvis af parametre med et tryk på en knap. Nu kan alle parametre på det komplette belysningsanlæg måles on site.

Elma Instruments har et bredt udvalg af luxmetre til ethvert behov, og samarbejder med UPRTek om spektrometre til måling af alle parametre på lys. UPRTek tilbyder alsidige, håndholdte spektrometre, som måler alle parametre på lys på et par sekunder. Spektrometre fra UPRTek kan dokumentere producentens armatur og lyskilde, installatørens belysningsanlæg og lysdesignerens beregninger. Og da lys er mere end bare lux og kan påvirke os i hverdagen er det vigtigt at anvende et egnet luxmeter.

Lys er indeklima
Lyset er kilden til både velvære og produktivitet, men også potentielt skadeligt ved ringe kvalitet, men nu kan alle parametre måles med et tryk på en knap, så vi har mulighed for at forbedre forhold i hjemmet og på kontoret.

Tidligere artikelEffektivisering af opgavestyring sikrer millionoverskud
Næste artikelDet grønne spirer hos Dansk Mobil Beton A/S med innovationsprojekt