Foto: PR // Dansk Mobil Beton A/S

Dansk Mobil Beton A/S inddrager bæredygtige løsninger med onsite betonproduktion og nyt innovationsprojekt med Grøn Beton og genbrugsvand.

Dansk Mobil Beton A/S har valgt at drive forretning med beton i bæredygtige løsninger. 
“For det første producerer vi præcis den mængde beton, som du har behov for. Hverken mere eller mindre. Hos os er der ikke behov for overproduktion, som er velkendt, for at sikre sig, at betonen rækker til projektet”, lyder det fra Steen Madsen, adm. direktør hos Dansk Mobil Beton A/S.

“For det andet er vores produktionsløsning meget mindre ressourcekrævende end traditionel betonproduktion, da vi ikke skal drive en traditionel fabrik. Og sidst, men ikke mindst, betyder vores produktionsform meget mindre tomkørsel og dermed mindre CO2-udledning.”

Dansk Mobil Beton A/S blander betonen onsite i deres mobile betonmixere. Ved at blande betonen onsite kommer transporttid eller forsinkelser på byggepladsen ikke til at påvirke kvaliteten af betonen. Den fleksible produktionsform betyder også, at man kan justere eller omstille produktionen af beton til alle mixtyper, sætmålsvariationer samt styrkeklasser, inden for få minutter. 

Produktionen af beton er energikrævende i alle dets faser, og fremstilling af ny beton står for mellem fem og ti procent af det samlede CO2-udslip årligt. 

Betonfabrik bag på lastbilen
Dansk Mobil Beton A/S leverer betonen ved at producere den direkte på det sted, hvor det skal anvendes, i en såkaldt mobilblander, altså en volumetrisk betonmixer, som står bag på en lastbil. Lastbilen medbringer selv alle de nødvendige materialer, inklusiv vand; der i øvrigt fremadrettet vil være bæredygtigt i form af opsamlet regnvand, der skal bruges for at blande betonen.

“Selve blandingsprocessen begynder med et batchmålesystem, der styrer, hvor store mængder råmaterialer, der skal føres ind i blandekammeret. Herefter føres den færdige beton via blandesneglen ud på støbestedet”, forklarer Steen Madsen, Dansk Mobil Beton A/S.

“Med en kapacitet på 8 til 12 m3 kan vores biler dække de fleste behov, men ved større projekter har vi mulighed for at opsætte siloer med råmaterialer, som reelt betyder, at du har din egen betonfabrik til rådighed på byggepladsen.”

Bæredygtigheden spirer hos Dansk Mobil Beton A/S med den mobile løsning og dermed mindre vejslidtage på det offentlige vejnet.

“Med vores produktion har vi helt klart mange faktorer der er langt mere bæredygtige end hos de traditionelle betonleverandører. Vi har dog fokus på, at tage skridtet videre og dermed et ønske om at udvikle os kontinuerligt i den bæredygtige retning. Vi tager derfor mange foranstaltninger, der sikrer, at vi fremadrettet bliver endnu mere bæredygtige og ‘grønne’”, fortæller direktøren.

Grøn Beton
Nu kan Dansk Mobil Beton A/S, som den første leverandør af beton i Danmark, levere bæredygtig ‘grøn’ beton – til levering dag til dag. 

Grøn Beton er miljøbesparende betonkonstruktioner, hvor 100 procent af tilslagsmaterialet, altså sten og grus, er erstattet med knust beton, hvilket svarer til, at 80 procent af den færdige beton består af genbrugsmaterialer – uden at det går ud over betonens styrke eller egenskaber.

Grøn Beton kan, ligesom traditionel beton, leveres i alle sætmål og styrkeklasser.

“Vi er lige nu inde i en innovationsproces der vil muliggøre at vi også kan erstatte almindeligt drikkevand med genbrugsvand. Ikke alene i betonproduktionen, men også efterfølgende i forhold til afvaskning af vores biler”, fortæller Steen Madsen.

Innovationsprojektet blev for nyligt blevet godkendt, og Steen Madsen vil fortælle, hvad det præcist indeholder, når de sidste ender mødes og projektet søsættes.

“Vi glæder os over, at det er muligt at følge de grønne fodspor vi har sat og udmærke os endnu mere som en bæredygtig og ansvarlig betonleverandør”, slutter Steen Madsen, adm. direktør hos Dansk Mobil Beton A/S i Borup.

Tidligere artikelElma Instruments understreger, at lys også er indeklima
Næste artikelJFP skal stå for markant udvidelse af JYSK’s hovedkontor