Foto: Unsplash.com
Coronakrisen hærger en del selvstændige i erhvervslivet. Trods dette viser mange udlejere i disse dage et stort ansvar over for både lejere og samfundet, men løsningerne skal findes fra politisk side i konsensus med den finansielle sektor. Hvis ikke, skubbes problemet blot ud i fremtiden, lyder det fra erhvervsorganisationen EjendomDanmark.
Mange selvstændige og erhvervsdrivende – specielt inden for service og handel – oplever nu den økonomiske effekt af de tiltrængte tiltag fra myndighedernes side helt inde på livet. Indtjeningen løber ud i sandet, og det gør det sværere at se ind i et månedsskifte med faste udgifter som lønninger og husleje.
erhvervsorganisation for ejere og administratorer af fast ejendom, EjendomDanmark, fortæller at en betydelige mængde medlemmer allerede i dag er i dialog med pressede erhvervslejere og arbejder for at finde midlertidige men konkrete løsninger. Det er dog nødvendigt, at vi på nationalbasis ser på samlede løsninger:
”Allerede nu udviser mange udlejere et stort samfundsansvar og er i dialog om individuelle løsninger med de erhvervslejere, der ser deres indtægter forsvinde fra den ene dag til den anden. Vi vil selvfølgelig gerne opfordre alle medlemmer, der har økonomisk mulighed for det, til at fortsætte den dialog,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.
”Men der er også mange udlejningsvirksomheder i ejendomsbranchen, som bliver pressede og risikerer at miste både virksomhed og medarbejdere i denne krise. Derfor skal vi sammen med vores lejere, finanssektoren og politikerne finde samfundsrelevante løsninger, så vi alle kommer bedst muligt ud på den anden side af denne krise,” siger Jannick Nytoft.
Flere fælles aftaler
EjendomDanmark mener, at der skal laves længerevarende og mange og henstandsaftaler med erhvervslejere, der i denne krisetid, har svært ved at betale huslejen. Det kræver dog det at hele den finansielle sektor er klar til at lempe deres krav for de udlejere, der netop forsøger at hjælpe de udsatte lejere. Staten er en vigtig brik i puslespillet om at holde hånden over de berørte brancher:
”Lige nu handler det om at komme igennem denne krise som land, hvor vi vil tage vores del af ansvaret. Men det er af både konkurrenceretlige og økonomiske grunde ikke muligt at lave kollektive aftaler om udsættelser eller lignende. Når vi står på den anden side af corona-krisen, vil vi i fællesskab være nødt til løfte den regning, der helt uundgåeligt kommer,” siger Jannick Nytoft.