GMB Ejendomme i Silkeborg producerer over 1000 klimavenlige boliger om året, hvor træ er det bærende materiale. Alle boliger bliver udstyret med sensorer, der hele tiden måler og fortæller, om det enkelte hus har det godt.  

Træ er det mest bæredygtige byggemateriale, der findes. Derfor er træ valgt som en vigtig del af at byggeriet hos René Birch i GMB Ejendomme, som opfører godt 1000 boliger om året.

”Vi bygger i træ, men det ville jeg ikke turde, hvis ikke vi kunne holde øje med træet hele tiden. Moderne boliger er meget tætte, og træ er et sårbart materiale med hensyn til råd og skimmelsvamp, hvis det har det skidt bag facaden. Målinger i realtid sikrer lang levetid for boligen og et sundt indeklima for familierne, der bor i dem,” forklarer René Birch, som er direktør og ejer af GMB Ejendomme.

Måler indeklima og fugt

GMB Ejendomme bruger en software-løsning med sensorer fra DS Energy i Bjerringbro. Her bliver bl.a. målt på træets fugtighed i trækonstruktionen, luftfugtigheden i boligen samt om genvekslingsanlægget kører, og hvordan det kører. Hver gang der er udsving i forhold til normalen, så får René Birch og hans medarbejdere automatisk en alarmmelding på skærmen, som de skal tage stilling til.

Det kan fx være en sensor placeret i en gavl, der vender mod nordvest. Her er der risiko for, at slagregn trænger ind. Derfor er det dårligt nyt for træets levetid, hvis en sensor både måler lav temperatur og høj fugtighed i træet.

”Det giver en stor sikkerhed at kunne holde øje med træet og indeklimaet ved hjælp af valid og opdateret data. Det er et stærkt redskab til at kigge ind bag facaden i boligerne og undgå ubehagelige overraskelser med hensyn til fx råd og svamp. Det giver os mulighed for at handle og forebygge,” siger René Birch.

Billigt at holde øje med boligen

Han fremhæver, at softwaren fra DS Energy nu er så veludviklet, brugervenlig og billig at bruge for fagprofessionelle, at det er attraktivt at overvåge træ og indeklima i de enkelte boliger.

DS Energy, som har udviklet software til monitorering siden 2016, bekræfter, at prisen for at måle fugt i en bolig nu er halveret i forhold til markedsprisen for få år siden. Der er tale om en investering det første år på få tusinde kroner for fuld overvågning af en bolig, og få hundreder kroner om året i drift.

”Vores grundlæggende filosofi er, at man ikke skal gætte på noget så vigtigt som indeklima og fugt i boligen. Vi leverer data hele tiden, så kunden kan handle, før der opstår problemer. Med den udvikling der er inden for moderne, tætte boliger bygget i træ, så ser vi ind i et stort marked – både nationalt og internationalt,” siger Jarl Gorridsen, som er direktør i DS Energy og ejer virksomheden sammen med Morten B. Madsen.

Kom i gang med at måle – og lær af det

Virksomhedens kunder er store og mellemstore virksomheder som GMB Ejendomme. Kunderne er typisk inden for netop ejendomsdrift eller produktion. DS Energy måler foruden fugt og temperaturer også CO2, partikelindhold i luften samt forbrug af vand, varme og el.

”Vi tror på, at vejen frem – både med hensyn til fugt og energiforbrug – handler om at komme i gang med at måle og lære. Med dugfriske og konstante data følger en naturligt læring hos kunderne, der kan tage beslutninger med udgangspunkt i data og viden – i stedet for formodninger. Det er lidt som at løbe maraton i et nyt terræn. Det er vigtigt at komme ud og træne – ikke nøjes med at sidde inde i omklædningsrummet og kigge på kortet,” siger Jarl Gorridsen.

Tidligere artikelSværere at finde læreplads på Sjælland end i Jylland
Næste artikelNyt værktøj tages i brug: Sådan vil almene boligselskaber i Aalborg blive mere bæredygtige