NCC i Danmark har indgået en aftale med det franske arkitektfirma Graam, om et parkeringshus koncept i træ. Graam har allerede udviklet lignende projekter til det franske marked, og erfaringerne derfra viser, at CO2-udledningen halveres.

NCC og det franske arkitektfirma Graam kan nu sammen tilbyde parkeringshuse i træ til det danske marked. Parkeringshusene har bærende konstruktioner i træ, mens parkeringsdækkene er i beton. Samlet set mere end halverer konstruktionen udledningen af COi forhold til traditionelle parkeringshuse. Udledningen kommer så ned på 1,1 kg per kvadratmeter per år.

De fritstående søjler og synlige trækonstruktioner giver bygningen et varmere og mere venligt udtryk end grå betonvægge.

”Vi er meget glade for at kunne tilbyde dette koncept, som er et nybrud indenfor parkeringshuse. Udover at belaste klimaet mindre, har konceptet en fleksibilitet med mulighed for at integrere andre funktioner i bygningen fx sportsanlæg, så parkeringshuset også kan være et socialt tilskud til byen,” siger Nana Ejlers, markedsdirektør i NCC Danmark.

Graam Arkitekter har stor erfaring med træbyggeri og har blandt andet tegnet et tilsvarende parkeringshus, som er opført i Dijon, og de er ved at projektere yderligere ni træparkeringshuse i Frankrig. Parkeringshuset i Dijon var i 2022 finalist ved MIPIM Awards i Cannes.

For arkitekterne hos Graam er samarbejdet med NCC også et indtog på et nyt marked, og de er spændte på modtagelsen i Danmark.

”For os er det fantastisk at komme ind på det danske marked i samarbejde med NCC, der, ligesom os, har meget fokus på reducering af CO2-udledningen. Vi er stolte af vores parkeringshuse og håber, at danskerne vil tage godt imod dem,” siger Zinedine Bekkar, CEO i Graam Arkitekter.

Med det nye parkeringshus i træ har Graam skabt en konstruktion, der til fulde lever op til de gældende danske og europæiske krav.

”Vores koncept er fleksibelt, da trækonstruktionen er opført, så den nemt kan skilles ad og bruges på ny i andre sammenhænge. Desuden har konstruktionen en styrke og stabilitet, der sikrer, at bygningens funktion kan ændres i fremtiden,” siger Mathias Romvos, Founding Partner i Graam Arkitekter.

”Nogen vil måske studse og tænke, om et parkeringshus i træ er sikkert nok i forhold til brand, og det er det. Faktisk er massivt træ svært at få til at brænde, og designet lever op til alle gældende krav og standarder,” siger Jesper Gaarde, produktionsdirektør i NCC Building.

Tidligere artikelSLA og ConTech Lab udvikler national metode til kortlægning af bynatur
Næste artikelPhoenix Contact fejrer 100-års jubilæum