Illustration: Dorte Mandrup

Den danske tegnestue, Dorte Mandrup, har vundet konkurrencen om at tegne den nye arktiske attraktion, The Whale, i Andenes i Norge.

300 kilometer nord for polarcirklen på øen Andøya i Norge ligger byen Andenes. Det er en lille by med en storslået natur, som har fjelde og hav som nærmeste nabo, og grundet naturforholdene kommer mange hvaler forbi byen på deres vej mod nord; faktisk så mange at det er et af de bedste steder i verden at spotte hvaler. Og det er netop hos hvalerne, tegnestuen Dorte Mandrup har fundet inspiration til designet af den nye attraktion, som blandt andet bliver bygget til, at de besøgende kan spotte hvaler enten på taget eller bag de store vinduer mod havet.

Tegnestuen Dorte Mandrup vandt i starten af november konkurrencen om at designe den nye attraktion. Konkurrencen bestod af et stærkt felt; blandt af andre BIG, Snøhetta og Reiulf Ramstad, men det endte med, at tegnestuen Dorte Mandrup vandt opgaven sammen med Marianne Levinsen Landskab, JAC Studios, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien og Anders Kold. 

Integreret i landskabet
The Whale kommer til at fortælle historien om havet og dets dyr gennem kunst, videnskab og arkitektur, og bygningen skal rumme udstillinger, kontorer, en café og en butik.
Bygningen skal integreres i landskabet, og det bliver muligt for besøgende at gå op på taget for at få den bedste udsigt til havet, bjergene, midnatssolen eller nordlyset. Taget skal dækkes med sten fra det omkringliggende område for på den måde at blive til en del af landskabet, og store vinduer skal give en god udsigt til området udenfor. Taget skal bestå af en betonskal, som har tre støttepunkter i hjørnerne af bygningen, og på den måde bliver det muligt at skabe et stort rum indenfor uden brug af søjler. Samtidig bliver bygningen aerodynamisk udformet, og på den måde sikrer tegnestuen, at der ikke opstår turbulens eller store snebunker omkring The Whale, som ligger i et område, hvor vind og vejr kan være hårdt.

Der kommer 50.000 besøgende til området om året, og målet er, at den nye attraktion skal tiltrække endnu flere turister. The Whale vil, efter planen, stå klar i 2022.

Der er en imponerende udsigt fra toppen af The Whale, som er integreret i landskabet. Illustration: MIR
Tidligere artikelNyt nationalt læringscenter i Lyngby
Næste artikelErhvervspraktik hjælper unge med at vælge uddannelse