Foto: Mosaikhjørnet

I det danske bybillede dominerer materialer som mursten, beton og træ. Arkitekterne bag et nyt byggeri på Lindgreens Allé ved Amager Strand har derfor valgt at tage et innovativt valg med keramiske fliser til alle bygningens facader. 

Lindgreens Allé ved Amager Strand er et område i udvikling. Nye byggerier skyder op i det gamle industrikvarter som en del af en større udviklingsplan for området. Det første byggeri står nu færdigt på hjørnet af Lindgreens Allé med 23 studieboliger og tre større lejligheder. Byggeriet skiller sig ud med en facade besat med keramiske fliser, som er leveret af Mosaikhjørnet.

“Vi har længe gået med tankerne om at prøve en facadeløsning med keramiske fliser, og da vi blev involveret i projektet på Lindgreens Allé, fik vi muligheden for at alliere os med Mosaikhjørnet og realisere idéen. Vi er meget tilfredse med det færdige resultat, hvor vi har opnået et facadeudtryk, man ikke ser så mange andre steder, med kvadratiske fliser i varierede grønne og sorte nuancer. Det tilfører noget særligt til området, der ellers er præget af mere almindeligt kendte facadeløsninger,” fortæller Steen Palsbøll fra Steen Palsbøll Arkitekter.

De første lejere flyttede ind i marts måned i år, og nu er de sidste lejligheder også lejet ud. Byggeriet er opbygget af præfabrikerede stålmoduler, hvor facaden er eftermonteret direkte på stedet. Det har taget 10 måneder at opføre byggeriet.

Bæredygtig løsning
Facadefliser er ikke så udbredte i Danmark endnu, men de lever op til kravene om bæredygtighed:

“Keramiske facadefliser er ikke så udbredte i Danmark endnu, men er interessante – både fordi materialet imødekommer tidens krav til bæredygtige byggematerialer, har minimale vedligeholdelseskrav og samtidigt muliggør nye bygningsudtryk. Det er derfor ikke sidste gang, vi vælger løsningen, da fliserne har været nemme at arbejde med, og vi er kommet godt i mål med vores vision for projektet,” udtaler Steen Palsbøll fra Steen Palsbøll Arkitekter.

Det er Mosaikhjørnet, som står bag leveringen af den atypiske facadeløsning, og her oplever man en stigende interesse for keramiske fliser som facade til byggerier.   

“Vi begynder at få flere og flere henvendelser på facadefliser, da det generelt er oppe i tiden at tænke i alternative, bæredygtige materialer, der kan erstatte andre materialer, som eksempelvis kræver mere vedligehold eller er mindre skånsomme overfor miljøet. Her er keramiske fliser dels enormt praktiske, da de blandt andet er nemme at vedligeholde, slidstærke samt brand- og frostsikre og dels et miljørigtigt valg. Derudover findes der er et utal af muligheder i sammensætningen af farver, størrelser og mønstrer, som gør det interessant for arkitekten at arbejde med, siger projektchef i Mosaikhjørnet.” Klaus Byberg.

Fakta om byggeriet på Lindgreens Allé 

  • 23 studieboliger og tre større lejligheder med erhvervslejemål i stueplan samt tagterrasse på taget af 2. sal.
  • Byggeriet blev afsluttet i maj måned 2019, og alle lejligheder er nu lejet ud.
  • Arkitektfirma: Steen Palsbøll Arkitekter m.a.a. 
  • Bygherre: Factory House The Village
  • Entreprenør: Ragnstrup Development 
  • Facadeleverandør: Mosaikhjørnet
Innovativ facadeløsninger ved Amager Strand. Foto: Mosaikhjørnet
Tidligere artikelUdvidelse i Årstiderne Arkitekters ledelsesgruppe
Næste artikelVejen for effektiv rensning af PCB sikres gennem nye metoder