Medarbejdertrivsel, bæredygtig drift og en stærk arbejdspladsidentitet er nogle af hovedværdierne bag designet af en ny kontorbygning, som lige nu tager form ved Grundfos’ hovedsæde i Bjerringbro. Projektet er designet af AART i samarbejde med NIRAS, og er udviklet i tæt dialog med Grundfos for at imødekomme virksomhedens behov og værdier.

I september 2023 kan cirka 90 medarbejdere hos Grundfos flytte i nye rammer, når en ny kontorbygning står færdig ved virksomhedens hovedsæde, og onsdag d. 16. november nåede projektet en milepæl, da der blev fejret rejsegilde.

Ambitionen med projektet er at skabe en ny kontorbygning, som understøtter trivsel hos Grundfos’ medarbejdere samt virksomhedens værdier og særlige identitet.

“Grundfos kom til os med et ønske om en bygning, hvor der var fokus på bæredygtighed og på medarbejdernes velvære. Forskning viser, at det fysiske arbejdsmiljø kan spille en stor rolle for medarbejderes trivsel, hvor det kan bidrage til bl.a. øget arbejdsglæde, større produktivitet og en nedbringelse af sygefravær. Med afsæt i viden om ‘biophilic architecture’, hvor naturen bringes ind i bygningsdesignet, har vi arbejdet bevidst og målrettet med at oversætte Grundfos’ ønsker til konkrete løsninger i bygningen,” fortæller Kathrine Hegner Stærmose, som er arkitekt og partner i AART.

Helt konkret betyder det, at nærhed til naturen er prioriteret højt i designet af den nye bygning – alle arbejdsstationer er placeret mod syd og med udsigt til skoven og direkte adgang til naturen. Derudover vil naturmaterialer, planter og den lokale håndtering af regnvand bruges synligt og rekreativt i og omkring bygningen til at skabe et afstressende arbejdsmiljø.

Vidensdeling, fællesskab og samarbejde
For at understøtte samarbejdet og arbejdsmiljøet blandt Grundfos’ medarbejdere har man arbejdet med en aktivitetsbaseret tilgang til indretningen, hvor medarbejderne efter behov kan søge forskellige miljøer – fx lab-arbejdspladser, ‘makke-borde’, fordybelsesrum, samarbejdsstationer og uformelle mødezoner – i løbet af dagen. Bygningen har desuden en stærk visuel sammenhæng, hvor de forskellige aktiviteter bliver synlige og bidrager til at øge fællesskabsfølelsen blandt medarbejderne, der tidligere har siddet adskilt på to etager.

“Vidensdeling, fællesskab og samarbejde var nøglepunkter i det oplæg, vi fik fra Grundfos. Derfor har vi arbejdet med at skabe et særligt arbejdsmiljø med meget rå rum og synlige installationer. Her bliver bygningens liv synligt, og man får virkelig fornemmelsen af, at det er skabende mennesker som arbejder,” fortæller Kathrine Hegner Stærmose.

Designet med fokus på bæredygtig drift
Bæredygtighed er en central del af Grundfos’ forretning, hvor man bl.a. har et erklæret mål om at nå net-zero ift. CO2-udledning – og dermed reducere CO2-udledningen med mindst 90 procent – senest i 2050. Derfor har bæredygtighed også været et fokuspunkt i udviklingen af den nye bygning, hvor man bl.a. har arbejdet med et bygningsdesign, som er gennemtænkt ift. den fremtidige drift – her har man fx arbejdet med et passivt design, hvor udhæng på facaden mindsker overophedning af kontorerne og dermed behovet for kunstig nedkøling.

“Vi har en ambition om at være verdens bedste arbejdsplads, og samtidig har vi en ambition om at nå net-zero i forhold til vores CO2-udlening. Denne fantastiske bygning lever fuldt ud op til vores målsætning om at gøre en positiv forskel for både mennesker og miljøet. AART har fra begyndelsen forstået vores vision og har udvist stor fleksibilitet hele vejen igennem, og derfor er vi endt ud med en bygning, som vi på Grundfos kan være utroligt stolte af,” siger Kjeld Schmidt Christensen, Head of Group Facility Management hos Grundfos.

Den nye bygning bliver Grundfos’ første bygning, som certificeres til DGNB Guld, og man arbejder i øvrigt målrettet med at reducere CO2-udledningen fra byggeriet gennem fx materialevalget. Bygningen er ca. 1400 kvm, og er designet i samarbejde med NIRAS som ingeniører. Bygningen forventes at stå klar til indflytning i september 2023.

Tidligere artikelNorconsult vinduer Gazelle-pris for imponerende vækst
Næste artikelTeglgigant sikrer optimering af fremdrift og økonomi med ny løsning