Siden 2010 er antallet af feriehuse på 150 kvadratmeter eller derover steget med 36 procent, mens kvadratmeterprisen i samme periode er blevet knap otte procent dyrere. Danskerne investerer således i langt højere grad i sommerhuset, og det mærker man hos vinduesproducenten Outrup. Her bliver skræddersyede og unikke vindues- og dørløsninger efterspurgt i markant højere grad sammenlignet med for ti år siden.

Førhen var sommerhuset et mindre og lidt mere primitivt fristed, man tog til, når der var brug for et pusterum fra hverdagslivet. Men gennem årene er danskerne begyndt at investere flere og flere penge i sommerhuset, og der bliver i dag købt designerløsninger og kvalitetsprodukter til fristedet, mens det samtidig bliver større og større.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der nemlig siden 2010 kommet knap 14.900 fritidshuse til på landsplan, hvor det især er de større huse, der er blevet flere af. Faktisk er antallet af feriehuse på 125 til 149 kvadratmeter steget med godt 2.500 huse i perioden, svarende til en stigning på 40 procent, mens der er kommet 36 procent flere feriehuse til på 150 kvadratmeter eller derover. I samme periode er antallet af feriehuse på 74 kvadratmeter eller mindre faldet med knap otte procent: 

Vi bygger ikke alene større sommerhuse, men investerer også væsentligt flere penge i det, vi bygger. Det ser vi især på materialevalget, når sommerhusejere bygger nyt og renoverer. Her er stilen i langt højere grad gennemført, og der bliver prioriteret kvalitet, designløsninger og dansk produktion”, forklarer tømrermester Bent Brønden i Asaa Huse, der gennem de seneste knap 45 år har bygget og renoveret sommerhuse landet over.

Det er en udvikling, man i høj grad mærker hos vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre, der leverer skræddersyede vinduesløsninger til danskere, som efterspørger mere end blot et standardvindue. Her har man de seneste år produceret langt flere eksklusive specialløsninger til sommerhuse:

Førhen blev der sjældent stillet større krav til sommerhusenes vinduer og døre. Men i dag mærker vi i høj grad, at de ekstraordinære detaljer bliver tilvalgt, og at sommerhusejerne og -byggerne går op i, at det skal være kvalitetsløsninger, der både er pæne at kigge på og samtidig holder i mange år”, fortæller Outrup vinduer & døres salgschef, Jan Kampman, og fortsætter:

I dag leverer vi således alt fra brede skydedøre til vinduespartier med ultrasmalle sprosseløsninger og en særlig udformning på glaslister, som lukker ekstra meget lys ind, samt forskellige mønstre, farver eller andet, der passer præcis til resten af sommerhusets udtryk. Der bliver med andre ord i dag efterspurgt løsninger, der giver udsigt til langt mere end førhen”.

Kvadratmeterprisen afspejler tendensen
Samme udvikling kommer også til udtryk, når man kigger på sommerhusenes kvadratmeterpris. Ifølge tal fra Boligsiden.dk er kvadratmeterprisen på et feriehus på landsplan steget med knap otte procent siden 2010, og det er ifølge Jan Kampman blandt andet også et resultat af, at vi bygger og prioriterer anderledes i dag:

Det er klart, at når der bliver valgt eksempelvis en stor dobbelt terrassedør til facaden frem for klassiske standardvinduer, så stiger sommerhuset i værdi, da det åbner op for nogle muligheder i det daglige. På samme måde gælder det, hvis man for eksempel vælger et trægulv fremfor et laminatgulv, installerer et stort køkken med en køkkenø eller noget helt tredje”, forklarer Jan Kampman og fortsætter:

Det gennemførte materialevalg afspejler sig i prisen, og der er således ingen tvivl om, at danskerne er blevet mere kvalitetsbevidste, når de køber byggematerialer, møbler eller andet til sommerhuset. Den udvikling skal formentlig ses i lyset af, at danskernes økonomi frem mod coronakrisen har været rigtig god”.

Tidligere artikelKommuner, grib muligheden for et mere bæredygtigt byggeri
Næste artikelBalders første ejendom uden for Københavnsområdet står færdigopført