Foto: Christian Aagaard, maskinsnedkerlærling hos vinduesproducenten Outrup 

Mens flere og flere tilvælger udlandsophold på eksempelvis landets universiteter, har bevidstheden om denne mulighed på erhvervsuddannelserne været begrænset. Derfor skærper man nu fokus på det område hos Skive College, og hos vinduesproducenten Outrup har man i den forbindelse nu haft sin første maskinsnedkerlærling, Christian Aagaard, på et udlandsophold.

En af målsætningerne hos uddannelsesinstitutionen Skive College er at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Institutionen arbejder konstant på at gøre tilbuddene på området endnu mere attraktive for de unge. Derfor skærper skolen nu fokus på mulighederne for at komme i praktik og på skoleophold i udlandet, da det er noget, som i højere grad tiltaler den unge generation: 

Der har i mange år været en tendens til, at for få unge vælger en erhvervsuddannelse, og den udvikling skal vi have vendt, hvilket kræver en kontinuerlig indsats fra os som uddannelsesinstitution. Og her har vi erfaret, at rigtig mange unge efterspørger at kunne komme på udlandsophold, og vi vil derfor sætte endnu mere fokus på fremadrettet, at eleverne på vores uddannelser har mulighed for at komme på skole- eller praktikophold i løbet af deres uddannelse, hvor vi hvert år blandt andet har elever i både Holland, Østrig, Spanien, Tyskland og Sverige”, fortæller international koordinator på Skive College, Maren Møller Vestergård.

Det tilbud er noget som vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre i høj grad bakker op om. Virksomheden har netop haft sin første maskinsnedkerlærling i praktik i udlandet, og det gav ikke alene oplevelser udover det sædvanlige, men også et fagligt boost, der foralvor kommer til gavn for virksomheden i det videre forløb: 

Selvom vi har haft rigtig mange lærlinge gennem tiden, er det første gang, vi kombinerer et lærlingeforløb med et praktikophold i udlandet. Og det har vist sig at være en kæmpe succes, da det har givet en masse energi og læring, som virkelig smitter positivt af på os – både fagligt og socialt. Derfor har vi nu også besluttet at tilbyde den mulighed til en større del af vores lærlinge, som har mod på det og lyst til det, da det dels giver en masse til os og dels bidrager til, at der er endnu flere muligheder forbundet med at tage en erhvervsuddannelse”, lyder det fra Outrup Vinduer & Døres produktionsleder Martin Kanstrup Johansson.

Det er den 21-årige maskinsnedkerlærling Christian Aagaard, som netop har været på praktikophold i Thailand. Her var han på træfabrikken Champaca, hvor han i hele otte uger indgik som en del af medarbejderstaben og beskæftigede sig med alt fra udvikling af branddøre til kontakt med virksomhedens kunder:

Praktikopholdet gav mig utrolig meget viden og indblik i branchen, som er et rigtig godt supplement til det, jeg lærer hos Outrup. Jeg oplevede generelt, at de lokale så det som et kvalitetsstempel, at jeg kom fra Danmark, da mange forbinder dansk håndværk med høj kvalitet, og det betød også, at jeg ret hurtigt fik meget ansvar og fik lov at prøve kræfter med alt fra produktudvikling til kundekontakt. Så det var på mange måder en anden form for faglig viden, jeg kunne fylde i min kuffert”, forklarer maskinsnedkerlærling Christian Aagaard og fortsætter: 

Samtidig fik jeg løbende en rigtig god støtte og sparring fra min produktionsleder hos Outrup, som jeg jævnligt snakkede i telefon med om alt fra konkrete opgaver til læringsudbyttet generelt. Og det var altsammen med til at gøre det til en rigtig god oplevelse.”

Under praktikforløbet boede Christian Aagaard i et boligområde, som tilhørte fabrikken. Her arbejdede han på nøjagtigt samme vilkår som den øvrige medarbejderstab med en arbejdsuge på seks dage:

Fabrikken lå lidt uden for Bangkok, så på mine fridage havde jeg mulighed for at tage ind til byen, hvor virksomheden stillede en lejlighed til rådighed. Det har uden tvivl været en oplevelse for livet, hvor man både får indblik i andre arbejdsgange, andre faglige områder og en anden kultur, end det vi kender herhjemmefra, hvilket har været med til at give min uddannelse et løft”, slutter han.

Christian Aagaard har netop været hos Outrup Vinduer & Døre i godt tre år, og til efteråret står han overfor sin afsluttende svendeprøve.

Tidligere artikelDæmpning af lyd, brand og statik i én løsning
Næste artikelDigital branchekapacitet i Troldtekts bestyrelse