Foto: Pexels

8% af de danske boligejere mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand. Virkeligheden er dog en anden, hvor 34% af vores bygninger har et energimærke E eller dårligere, viser spørgerunde fra YouGov.

Alt ser fint ud på overfladen, men hulmuren mangler isolering, og det samme gør rør og lofter, og langs vinduesrammen løber en kølig brise. Lidt over en tredjedel af vores bygninger har energimærket E eller derunder, som betyder, at bygningen er mangelfuldt isoleret, og at energiregningen ligger i den høje ende. Kun 8% af boligejerne mener til gengæld, at boligen er i dårlig stand. Dansk Byggeri kalder det tankevækkende, at så få ved, at de fyrer for gråspurvene. 

“65 procent af vores bygninger er bygget før 1980, og altså før der for alvor blev sat energikrav til vores bygninger. Derfor er der rigtig mange ældre parcelhuse, bungalows og så videre, hvor el- og varmemålerne løber lige lovlig hurtigt. Det er tankevækkende, at kun en meget beskeden del af boligejere ved, at de fyrer for gråspurvene, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri,” Camilla Damsø Pedersen i en pressemeddelelse.

Boligejere kender ikke eller fejlvurderer den energimæssige stand
På trods af de dystre tal er der sket et fald siden 2017, hvor 37% af boligerne var energimærket E eller lavere. Samtidig er antallet af energimærkede bygninger steget fra 540.000 i 2017 til 650.000 i 2018. Energimærket rangerer fra A til G, hvor A er udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning sørger for en energieffektiv bygning, mens G er et udtryk for, at der bruges meget energi, og at omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende.

Camilla Damsø Pedersen mener, at boligejerne enten ikke kender eller fejlvurderer den energimæssige stand af deres bolig, og de når derfor ikke til det punkt, hvor de overvejer, om de skal hulmursisolere eller installere en ny varmekilde. “Mange fokuserer på nyt køkken og bad og glemmer fx at se på husets yderskal og rør.”

Energibesparelser bør prioriteres højere fra politisk side
Bygningerne står i dag for ca. 40% af Danmarks samlede energiforbrug. Dansk Byggeri mener derfor, at information om og tilskud til energibesparelser bør prioriteres højere fra politisk side:

“Det kan være svært at vide, hvor man skal begynde, og hvilke investeringer der kan betale sig for netop dit hus. Og som det er med alt andet, så spiller prisen også ind her. Hvis politikerne alvorligt mener, at de vil nedbringe Danmarks udledning af CO2 til nul i 2050, er det vigtigt, at der er gode tilskuds- og fradragsordninger, som motiverer boligejerne til at energirenovere. I dag har vi håndværkerfradraget og energiselskabernes tilskud, men i forhold til de ordninger, som findes i nabolande som Sverige, Norge og Tyskland, så blegner de danske muligheder for tilskud, og det smitter selvfølgelig af på boligejernes motivation,” siger Camilla Damsø Pedersen.

Tidligere artikelStigende behov for nye og holdbare bygninger med godt indeklima i de store byer
Næste artikelEr du vores nye medarbejder i projektafdelingen?