Foto: Teknologisk Institut // Thor Hansen
Hjulene skal holdes i gang, og vi hjælper stadig branchen – nu også via online rådgivning, lyder budskabet fra Teknologisk Institut. De ser også gode muligheder for tilstandsvurderinger på steder, hvor det i dagtimerne normalt er svært at komme ind.
Til dagligt arbejder Thor Hansen med bl.a. indeklima og sunde bygninger. Han understreger, at det stadig er muligt at få hjælp, hvis man har behov for fx tilstandsvurderinger. Ligeledes hvis de store regnmængder vi har fået er en udfordring og nu er bekymret for, om vandindtrængen har givet skimmelsvamp.
– Det er en svær tid. Vi er udfordrede på vores sundhed og skal holde afstand for at stoppe smittespredning. Derfor har vi bl.a. oprettet fjernrådgivning, hvilket betyder, at vi stadig kan hjælpe, hvis du som boligejer oplever problemer efter fx oversvømmelse eller vandindtrængning og enten er i karantæne, i risikogruppe, eller bare gerne vil undgå at have besøg i din bygning, forklarer Thor Hansen.
Hold øje med dit indeklima
Mange sidder i denne tid og arbejder hjemme og det er derfor vigtigt, at man sørger for at have et sundt indeklima.
– Der er klart en anden belastning af vores bygninger lige nu. De fleste huse står normalt tomme i løbet af dagen, men nu er de både kontor, børnehave og hjem. Det er vigtigt, at man husker at få frisk luft ind og gerne flere gange i løbet af dagen, så vi skaber en god balance i indeklimaet. En person afgiver ca. 2 liter vand i døgnet og når vi er mange – som fx en hel familie – samlet, så vil luftfugtigheden stige og det kan skabe grobund for vækst af skimmelsvampe. Det er ikke noget man skal være bange for, men vores råd er, at man er mere opmærksom på at lufte ud, bruge emhætten, lukke døren til badeværelset, når man bader og den slags. De små ting har større betydning nu, hvor vi bruger vores bygninger anderledes, forklarer Thor Hansen.
Få styr på skader i de tomme bygninger
Da mange for tiden arbejder hjemme, stor mange kontorer, institutioner, forretninger, sportshaller og svømmehaller tomme. Det er her oplagt at tænke i vedligehold og udbedring af skader, for de mange tomme bygninger skaber også en mulighed, udtaler Thor Hansen.
– I en normal hverdag, kan det være svært at undersøge for skader i bygninger, hvor der er mange mennesker – det kan være institutioner, forretninger eller andre steder, som lige nu står tomme. Dette er faktisk en fordel, hvis skader skal undersøges og efterfølgende udbedres, især i disse tider, hvor vi helst skal undgå nærkontakt. Så hvis man alligevel påtænker undersøgelser samt renovering af bygningen, så er nu et godt tidspunkt, så bygningen kan være færdig, når samfundet igen åbner op, slutter Thor Hansen.