Foto: Ricky John Molloy

Halvanden time før deadline for at give tilbud på byggeriet af den nye daginstitution Hobro Nord i Mariagerfjord udsatte kommunen udbuddet af byggeriet. Det gjorde de, fordi der manglede miljøanalyser af byggegrunden. Uacceptabel opførsel, mener Dansk Byggeri.

Der bliver brugt tid og penge på at byde ind på udbud. Derfor er det uacceptabelt, at Mariagerfjord Kommune udsatte deadlinen halvanden time, inden den udløb. Virksomhederne skulle efter planen afgive bud på en ny daginstitution Hobro Nord i Mariager senest den 18. november kl. 14., men 12:29 samme dag tikkede en mail ind i postkassen med besked om, at der manglede supplerende miljøundersøgelser på den planlagte byggegrund. Undersøgelserne skal først udføres, inden alle skal afgive et nyt tilbud, og licitationen er derfor udsat i fire måneder.

Formand for Dansk Byggeri i Nordjylland, Henrik Holm, kalder det respektløst:
“Det er simpelthen ikke i orden. Når en kommune beder virksomheder om at bruge tid og penge på at give tilbud på byggeriet af en daginstitution, et plejehjem eller en hvilken som helst anden opgave, så kan det ikke hjælpe noget, at de udsætter licitationen, fordi de ikke har undersøgt tingene ordentligt i første omgang. Så står virksomhederne tilbage og venter på en afklaring samtidig med, at de skal bruge tid og penge på at rette tilbuddet til. Det virker respektløst,” siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

Udbudsmateriale er ofte mangelfuldt
Dansk Byggeri hører ofte fra virksomheder i byggebranchen, at det udbudsmateriale de modtager, er mangelfuldt, og at udbud enten aflyses eller udsættes.

“Det kan godt være, at Mariagerfjord og andre kommuner ikke har overtrådt loven ved at udskyde en licitation, og at udvalgsformanden har beklaget situationen, men det betyder ikke, at det hverken er hensigtsmæssigt eller i orden. Hvis en virksomhed byder på en opgave, og vedkommende ikke har været grundige nok, og derfor taber penge på opgaven, så kan virksomheden jo heller ikke springe fra eller bede kommunen om flere penge, men virksomheden hænger på opgaven og tabet. Der slipper kommunen noget billigere, selvom det er dem, der i første omgang ikke havde orden i penalhuset,” siger Henrik Holm.

Verderlag skal være lovpligtigt
Derfor mener Dansk Byggeri, at det skal være lovpligtigt, at kommuner skal betale et vederlag til de virksomheder, som deltager i et udbud, som bliver udsat eller aflyst.

“Hvis kommunen tager initiativ til, at virksomheder skal levere et stykke arbejde, som i realiteten er spildt, så skal det også koste. Det vil få kommunerne til at være lidt grundigere, inden de beder andre om at byde på en opgave. Det er nødvendigt, for eksemplet fra Mariagerfjord er desværre ikke et enkeltstående tilfælde,” siger Henrik Holm.

Tidligere artikelStråtag og træ skal ind i byggeriet
Næste artikelStigning i antallet af nye lærlinge i el- og vvs-installationsvirksomheder