Jacob Pedersen fra Hillerød Tekniske Skole sammen med næstformand i Uddannelsesforbundet Morten Bay og direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch til overrækkelsen den 28. august. Foto: Hillerød Tekniske Skole

Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet har helt ekstraordinært valgt at give Byggeriets Faglærerpris til to kandidater i år. Jacob Pedersen fra Hillerød Tekniske Skole og Chano Høst Kjærhus fra Learnmark i Horsens kan dermed kalde sig Årets Faglærer i år.

Byggeriets faglærerpris har fået godt fat i erhvervsuddannelserne. Selvom prisen kun har tre år på bagen, har juryen oplevet en rekordhøj indstilling af kandidater til prisen. Det betyder, at juryen helt ekstraordinært har valgt at give prisen til to kandidater, som har hver deres tilgang til undervisningen:

Vi har valgt at fremhæve to kandidater i år, som har hver deres tilgang til faget og de unge. Jakob er rigtig god til at fastholde de unge på uddannelsen. Han har et kæmpe engagement, er fagligt dygtig og formår at forny undervisningen. Chano derimod er rigtig god til at få de unge i folkeskolen til at interessere sig for håndværket og vælge en erhvervsfaglig uddannelse. Hans enorme energi og gejst er meget smittende. Han brænder for at skabe nysgerrighed og kreativitet hos de unge“, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Godt håndværk giver mere innovation

Byggeriets faglærerpris hædrer de dygtige faglærere på landets erhvervsskoler, som formår at engagere de unge i håndværksfagene. Der er nemlig kommet færre unge på de håndværksmæssige uddannelser de sidste ti år. Det betyder, at vi kommer til at mangle dygtige håndværkere til at bygge broer, støbe fundament og anlægge rør i fremtiden.

Dygtige håndværkere er forudsætningen for godt byggeri, produktivitet og innovation. Når du kan dit håndværk til fingerspidserne, kan du lettere tænke kreativt og finde nye løsninger. Derfor er det altafgørende, at vi formår at få flere dygtige unge til at søge håndværksfagene“, siger Sidse Buch.

Faglæreren er altafgørende

Og vejen til flere dygtige håndværkere går over den engagerede faglærer. Det er nemlig i høj grad den enkelte faglærer, som formår at få de unge til at finde begejstring for deres fag og holde fast, når det er svært, siger formand for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan:

Vi ved fra mange undersøgelser, at læreren er den vigtigste enkeltfaktor for elevernes udbytte af undervisning. En dygtig faglærer er en person, som ikke kun er dygtig til sit håndværk, men også til det pædagogiske. Det handler om at formidle sit stof, så de unge bliver grebet“.

I det hele taget er det umuligt at være en god faglærer, hvis man ikke engagerer sig i de unge, mener Hanne Pontoppidan. Læreren skal ville de unge og tænke meget over, hvordan han eller hun formidler faget, så eleverne bliver begejstrede og får stolthed ved deres fag.

En dygtig faglærer er en person, som både holder af sit fag og de unge. Faglæreren skal engagere sig i sine elever og hjælpe dem til at blive – ikke kun gode håndværkere, men også kompetente borgere i samfundet. Den dygtige faglærer hjælper de unge til at blive hele og modne mennesker“, slutter Hanne Pontoppidan.

Fakta om Faglærerprisen

Byggeriets faglærerpris uddeles af Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet en gang om året. I år gives prisen helt ekstraordinært til to faglærere: Jacob Pedersen og Chano Høst Kjærhus. Jacob Pedersen fik uddelt prisen 31. august, mens overrækkelsen af prisen til Chano Høst Kjærhus blev udskudt på grund af COVID-19. I dag mandag den 26. oktober kan Chano så endelig høste frugterne af sit flotte arbejde.

Tidligere artikelByggeriets efterspørgsel kræver mere certificeret træ
Næste artikelLinear CM – Bygherres nye kompetencebank og sparringspartner