Teknologien skal omfavnes og udnyttes, hvis børn og unge skal bruge mere tid udenfor i byrummet, mener designvirksomhed, som arbejder med at integrere teknologi i byens rum

Danske teenagere bruger ifølge Sundhedsstyrelsen i gennemsnit mere end seks timer om dagen foran en skærm. Ikke overraskende, efterlader det ikke meget tid til at nyde den friske luft i parken, byen eller skoven. Det er et problem, for flere undersøgelser peger på, at vinden, solen og den blå himmel har en positiv indvirkning på de unge. Derfor skal teknologien integreres bedre i byrummet, anbefaler Ib Mogensen, der er direktør i den prisvindende design- og møbelvirksomhed out-sider, for de unge kommer ikke til at droppe computeren eller telefonen foreløbig:

Der er ingen grund til at tro, at nutidens børn og unge kommer til at smide deres smartphones, iPads eller computere til fordel for mere frisk luft – i hvert fald ikke lige nu. De skal lokkes ud, så hvis vi gerne vil have dem til at bruge mere tid i det fri, jamen, så må vi jo indrette uderummet efter deres behov.”

De teknologiske løsninger til byen er efterhånden ved at være mange. Paletten tæller alt fra at få trafikken til at glide, til offentlig internet og til at finde en ledig parkeringsplads. Men det kan faktisk være ret så svært at finde et sted, hvor man kan oplade sin telefon. Det gør nyt design op med. Plateau Sunhub er en integreret teknologisk løsning til bord/bænkesættet, der giver strøm, lys, bluetooth og højttalere til alle rundt om bordet.

Frisk luft er guld
Bordet med den integrerede teknologi stræber efter at blive et udendørs samlingssted, fordi de udvidede funktioner lægger op til, at man skal bruge mere tid ved bordet – og dermed mere tid sammen. Undersøgelser har tidligere vist, at frisk luft forbedrer elevers præstation. Derfor kan klasseværelset og gruppearbejdet med fordel forlænges til uderummet hos folkeskoler, gymnasier og universiteter. På den måde kan man aktivt bruge den friske luft til at forbedre koncentration og kreativitet hos de studerende. out-sider har tidligere haft succes med at bruge design til at lokke de unge udenfor. Det så man blandt andet på Skørping Skole, hvor de i samarbejde med elever og arkitekter indrettede skolegården, således at den blev mere tiltalende for de unge at bruge.

Men bordet kan også give mere tid til familier, der benytter sig af byens rum, mener Ib Mogensen, der personligt fik idéen til det intelligente møbel:

Vi efterspørger altid mere tid sammen med vores børn, og med designet her bliver det nemmere at forlade hjemmets fire vægge og bruge søndagen på en familiepicnic. I dag er vi som familie bare sammen på en anden måde. Nu kan den studerende skrive på sine opgaver, og de helt små kan tage Ipad’en frem, når de ikke længere kan koncentrere sig om samtalen ved bordet,” siger han og tilføjer: “Man kan også battle om at få spillet sin yndlingsmusik fra bordets højttaler.

De danske kommuner arbejder aktivt med intelligente, teknologiske og datadrevne løsninger, så fremtiden byder kun på mere teknologi i byrummet. Og den udvikling skal vi tage imod, mener Ib Mogensen:

Vi skal anvende teknologien klogt, og vi ønsker, at det i højere grad skal være med afsæt i borgernes og dermed brugernes behov.

Fremtidens uderum kræver dynamiske løsninger
out-siders løsninger fokuserer på, at de rammer, vi opsætter for et rum, snart ændres igen. Der er ikke noget, der længere er konstant, og derfor skal møbler også kunne tilpasses forskellige settings. Blandt andet derfor skal de teknologiske løsninger til byrummet også være uafhængige af stationære strømkilder og routere. Design- og møbelvirksomheden har netop lanceret deres PLATEAU Sunhub, der giver mulighed for at være online og opladet hele dagen lang – udenfor. Det er kun muligt, fordi Sunhub’en er solcelledrevet. Det betyder også, at man kan placere bord/bænkesæt lige præcis der, hvor behovet skulle opstå. Så længe solens stråler kan nå bordet.

I dag er det altafgørende for bæredygtigheden, at de ting, vi investerer i, ikke kun kan bruges på én bestemt måde. Vores møbler kan indgå i et hav af forskellige løsninger, fordi de kan flyttes og er uafhængige af stationære strømkilder,” forklarer Ib Mogensen.

Tidligere artikelMetallofters designfleksibilitet
Næste artikelBygma-ejede Hjalmar Wennerth får ny direktør