Foto: Pexels

Antallet af elever på erhvervsuddannelserne er faldet siden 2015. Det bekymrer Dansk Metal, der opfordrer til strukturelle ændringer.

Nye kvartalstal om optagelsen af elever på erhvervsuddannelserne viser, at optagelsen har været faldende siden 2015. Der er generelt sket et fald på over 13%, hvilket svarer til, at der næsten er 4.500 færre, der tager en erhvervsuddannelse. På trods af en stigning på de uddannelsesområder, som Dansk Metal dækker, så mener forbundssekretær i Dansk Metal, Kasper Palm, at tallene er trist læsning:

”Vi er selvfølgelig glade for, at de områder som Dansk Metal dækker, stiger. Det er selvfølgelig en cadeau til alle os, der gennem en lang periode har kæmpet for at få flere til netop at tage disse uddannelser. Men siden 2015 er der sket et generelt fald på over 13 %, og der er næsten 4.500 færre, der tager en erhvervsuddannelse. Det bør i den grad vække bekymring.”

Mangel på faglærte i fremtiden
Dansk Metal var mandag ude at sige, at der skal strukturelle løsninger til for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse.  Forbundssekretær Kasper Palm mener, at tallene understøtter forslaget:

”Vi kommer i den grad til at mangle faglærte i fremtiden, og tallene her viser jo ikke ligefrem en positiv ændring. Det er fuldstændig nødvendigt at ændre vores taxametersystem, der skal bedre vejledning til, flere ressourcer til erhvervsuddannelserne og virksomhederne skal blive bedre til at tage lærlinge.”

Fordomme om erhvervsuddannelser skal væk
Kasper Palm mener, at faldet blandt andet skyldes uddannelsessnobberi, og det skal der ændres på. Hvis der ikke sker en ændring i optagelsen, kan samfundet ikke fungere:

”Skal vi som samfund kunne fungere, så kræver det vi får vendt kurven og får flere faglærte. Det kræver altså også en generel holdningsændring hos mange, så det at tage en erhvervsuddannelse er mindst lige så ambitiøst og prestigefyldt som det er at tage andre uddannelser. Samtidig skal vi have fjernet fordommene om, at man er låst med en erhvervsuddannelse. Du har så mange muligheder for at læse videre, og det skal vi alle blive bedre til at få fortalt.”

Tidligere artikelFørste spadestik til kombineret hotel- og kontorprojekt er taget
Næste artikelThisted Bryghus indvier nyt bryggeri